U trendu

Poposki: Obaveza Grčke je uklanjanje ekonomskih migranata sa granice

Makedonski ministar inostranih poslova Nikola Poposki izjavio je danas nakon sastanka sa ambasadorima EU u Skoplju da Makedonija neće obezbedjivati dodatne kapacitete za smeštaj izbeglica-migranata, osim privremenog smeštaja za izbeglice koje prolaze kroz tu zemlju na putu ka razvijenim zemljama EU.

Kako prenose makedonski mediji, Poposki je izjavio i da je „grčka Vlada izrazila spremnost da ukloni ekonomske migrante iz medjugraničnog prostora sa Makedonijom bez upotrebe sile“.

„Ono što smo čuli u komunikaciji sa grčkim vlastima potvrdio je danas i ambasador Grčke, koji je (na sastanku) rekao da Grčka preduzima mere za njihovo odstranjivanje, bez upotrebe sile. Mi očekujemo da to bude uradjeno od strane grčkih vlasti budući da se radi o njihovoj odgovornosti”, kazao je Poposki.

Poposki je rekao i da Makedonija ima nedvosmislenu odluku da upotrebi sve neophodne resurse za obezbedjivanje bezbednosti zemlje, što uključuje i mogućnost za postavljanje žičane ograde u regionu Djevdjelije na granici sa Grčkom, za šta su već izvršene sve pripreme.

“Cilj je da ne dozvolimo nekontrolisane prelaske, da usmerimo migrante na ona mesta gde naše institucije mogu da izvrše registraciju, da ih identifikuju i da donesu odluku da li imaju mogućnost da udju u Makedoniju. Nijedna opcija nije isključena i ostavljamo da stručne službe na terenu procene u kom momentu, u kolikom obimu i kakav tip mera će biti sproveden”, kazao je Poposki.

Makedonija od 18. novembra, nakon zvaničnog obaveštenja Slovenije da više neće primati migrante koji dolaze iz zemalja koje nisu zahvaćene ratnim sukobima, na graničnom prelazu kod Djevdjelije propušta samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok se ostali vraćaju natrag u Grčku, gde se kod mesta Idomeni nalazi prihvatni centar u kome se nalazi oko 2.000 ljudi iz Bangladeša, Irana, Maroka i drugih zemalja.

Ispred prelaza Bogorodica kod Djevdjelije bez prestanka protestuje oko 300 izbeglica kojima se ne dozvoljava prolazak, a najmanje pet izbeglica-migranata, kojima nije dozvoljen ulazak u Makedoniju danas je pred policijom i medijima zašilo usta u znak protesta. U nedelju je bilo pokušaja samoubistva vešanjem, a svi oni traže da nastave put ka razvijenim zemljama EU.

U isto vreme izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana granicu sa Grčkom prelaze bez većih zadržavanja a iz Djevdjelije vozom, autobusima i taksi vozilima nastavljaju svoj put prema graničnom prelazu sa Srbijom Tabanovce–Preševo.

Iste mere, da od 18.novembra ne prima takozvane ekonomske migrante, uvela je i Srbija, u koju takodje mogu da udju samo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja.

Prema navodima makedonskih medija oko 300 ekonomskih migranata, kojima prethodnih dana nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju, tokom današnjeg dana vraćeno je u Djevdjeliju, tako da u prihvatnom centru Tabanovcu kod granice sa Srbijom trenutno nema većeg broja izbeglica koje su od pre pet dana svrstane u kategoriju ekonomskih migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar