U trendu

Poseta Sloveniji u znaku izbegličke krize

Prva zvanična poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sloveniji biće u znaku izbegličke krize koja je izazvala nove napetosti na Zapadnom Balkanu, piše danas slovenački list Delo.

List naglašava da, ako granice zatvore Hrvatska i Madjarska, isto će morati da uradi i Slovenija, a Srbija, „koja je važila kao primer humanog odnosa prema izbeglicama, naći će se u teškom škripcu“.

Zbog zatvaranja srpsko-hrvatske granice će se „preko noći zaoštriti odnosi izmedju Beograda i Zagreba“, a štetu će ponovo trpeti i slovenačka preduzeća, dodaje taj dnevnik.

Slovenija, piše Delo, može pozitivno uticati na „poboljšanje bilateralnih odnosa izmedju Beograda i Zagreba i zaslugom razumne odluke vrha slovenačke politike da zbog afere s arbitražnim sporazumom neće zaoštravati odnose s Hrvatskom“.

List takodje ističe da Slovenija i dalje podržava širenje Evropske unije i nastojanja Srbije da do kraja godine otvori prva pregovaračka poglavlja.

Srbija i Slovenija nemaju nerešenih pitanja, navodi list i dodaje da je Srbija važan spoljnotrgovinski partner Slovenije, čija su preduzeća na drugom mestu po broju investicija u Srbiji.

Robna razmena izmedju dve države je prošle godine iznosila 1,073 milijarde evra, od čega je slovenački izvoz u Srbiju bio oko 658 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar