U trendu

Potvrdjena kazna za zločine u zatvoru u Rumuniji

Rumunski žalbeni sud povrdio je danas kaznu zatvora od 20 godina za načelnika zatvora iz vremena komunizma Aleksandrua Višineskua koji je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti.
Sud u Bukureštu je time odbio žalbu 90-godišnjeg Višineskua, koji nije prisustvovao izricanju presude.

Višinesku je osudjen u julu prošle godine zbog smrti koje su se desile u zatvoru Ramniku Sarat na istoku Rumunije dok je bio pod njegovom kontrolom, od 1956. do 1963. godine.

U tom zatvoru su politički i vojni zvaničnici i intelektualci mučeni i ponekad ubijani, a Višinesku je tokom sudjenja tvrdio da je samo izvršavao naredjenja.

Sudija i tužilac su ga više puta tokom sudskog procesa pitali zašto su zatvorenici umirali dok je on bio načelnik, a on je samo jednom odgovorio da su umrli od starosti.

Svi zatvorenici u Ramniku Saratu bili su držani u samicama i mogli su da medjusobno komuniciraju samo morzeovom azbukom, zbog čega je taj zatvor nazivan „paklom tišine“.

Bivši zatvorenici tvrde da su bili mučeni, da su im uskraćivani adekvatna hrana, zdravstvena nega i grejanje.

To je prva presuda izrečena protiv nekoga iz doba komunizma navodno odgovornog za zločine protiv čovečnosti posle sudjenja i pogubljenja diktatora Nikole Čaušeskua 1989. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar