U trendu

Požar u kampu za izbeglice u Sloveniji

U jednom od prihvatnih centara za izbeglice u Brežicama u Sloveniji jutros je izbio požar, javlja agencija AP.

Na licu mesta nalaze se vatrogasne ekipe koje pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila i šatore, dok spasilačke ekipe pomažu izbeglicama da se izvuku iz gustog dima.

Uzrok požara još nije poznat.

U prihvatnom centru u Brežicama smešteno je više hiljada ljudi, ali je počeo postpeno da se prazni, jer se ljudi vozom od voze prema Šentilju, gde se privremeno smeštaju u šatorsko naselje.

Oko hiljadu izbeglica stiglo je rano jutros vozom preko Hrvatske na granicu sa Slovenijom koju su potom prešli peške. Na desetine njih, među kojima je bilo žena i dece, bilo je prinuđeno da pređe ili preprliva reku Sutlu‚ kako bi ušli u Sloveniju.

Prema podacima slovenačke policije, u prihvatnim centrima za migrante jutros u šest sati bilo je ukupno 5.237 osoba, najviše u šatorskom naselju u Šentilju uz granicu s Austrijom, a nešto manje u prostorijama sajma u Gornjoj Radgoni i u kasarni u Vrhniki kod Ljubljane.

U Sloveniju je od subote, kada je izbeglička ruta skrenula ka toj zemlji, ušlo više od 20.000 izbeglica.Slovenački parlament rano jutros usvojio je izmene zakona o odbrani koje vojsici daju veća ovlašćenja u upravljanju izbegličkim talasom duž granica. Slovenačka vojska već pruža logističku podršku policiji u kontroli granice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.