U trendu

Požari u Dalmaciji ne jenjavaju

Na poluostrvu Pelješcu i ostrvu Korčuli u Dalmaciji požari i dalje ne jenjavaju, a vatrogasci i meštani borili su se s vatrom cele prošle noći.

Prema podacima lokalnih medija, na Pelješcu je požarom zahvaćeno 900 hektara borove šume, vinograda i maslinjaka, a na Korčuli oko 850.

Na Korčuli je najteže u Brni i Smokvici, ali kuće su odbranjene, a na Pelješcu u Trsteniku.

„Sva tri požara, onaj na Korčuli kod Smokvice, na Pelješcu – Trstenik, Kunaj i Ponikve su aktivni i sve raspoložive ekipe su na terenu. Čeka nas još jedan težak dan i još jedna noć kako bi požare ugasili uz pomoć vazdušnih snaga“, izjavio je za Hrvatsku televiziju vatrogasni zapovednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. On je dodao da su površine velike i da će sve trajati sigurno još nekoliko dana. U gašenju požara pomažu i vojni avioni i helikopteri.

Zbog mnogobrojnih požara koji nekoliko dana traju na Korčuli i Pelješcu, poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula tražio je pomoć od Evropske komisije.

Veliki požar na Pelješcu buknuo je pre dve noći, a vatra se približila kućama u Trsteniku zbog čega je evakuisano oko 50 meštana i turista. Pričinjena je velika šteta – izgoreli su maslinjaci, vinogradi, borova šuma, automobili i jedna vinarija.

Na Korčuli na području Smokvice vetar otežava gašenje požara, koji je u ponedeljak izmakao kontroli, nakon što je dan ranije privremeno bio lokalizovan. Uz vetar, problem je i teško pristupačan teren.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.