U trendu

Predložene nove nekretnine kao kaucija za Sanaderov izlazak iz zatvora

Odbrana bivšeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera predložila je danas zagrebačkom Županijskom sudu nove nekretnine u vrednosti 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra) kao kauciju za njegovu odbranu sa slobode u slučaju Fimi-medija.

Ponuđeno je čak sedam nekretnina kao zalog za njegov izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi već skoro tri godine.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je nedavno zahtev Sanaderove odbrane da se kao kaucija za njegovo puštanje iz istražnog zatvora priznaju dve nekretnine u Zagrebu u vlasništvu njegove supruge Mirjane i advokata Gorana Suića.

Kao razlog za odbijanje nekretnina navedeno je da Suićeva kuća nema upotrebnu i građevinsku dozvolu, a da trećina kuće koju je nudila Mirjana Sanader nije etažirana.

Ovoga puta advokat Suić ponudio je stan, a nekretnine su ponudili i Sanaderovi prijatelji iz HDZ-a Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović, kao i Sanaderova supruga Mirjana.

Još se ne zna kada će biti održano novo ročište na kojem će se odlučivati o prihvatanju nove kaucije.

Vrhovni sud nedavno je ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj Fimi-medija, koji uključuje optužbe protiv još devet fizičkih i pravnih lica, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkog Županijskom sudu. Sanaderu je, međutim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna.  

Sanader je u tom slučaju bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku je i suđenje u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.