U trendu

Predsednica Hrvatske počela konsultacije

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović počela je jutros konsultacije s parlamentarnim strankama pošto je Sabor u četvrtak izglasao nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškovića, čime je pala i Vlada.

Očekuje se da će predsednica dati izjavi novinarima posle konsultacija, oko 13.30.

Izglasavanjem nepoverenja premijeru, dve najveće političke stranke  –  Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska partija (SDP), počele su borbu za 76 glasova poslanika. Padom vlade počeo je da teče rok od 30 dana za eventualno sastavljanje nove vlade.

I dok HDZ želi da u naredih 30 dana pokuša da složi novu parlamentarnu većinu za izglasavanje nove vlade koju bi vodio aktuelni ministar finansija Zdravko Marić, SDP skuplja potpise poslanika za samoraspuštanje Sabora i raspisivanje vanrednih izbora. I jednima i drugima treba podrška najmanje 76 poslanika, a po poslednjim informacijama, tome je bliži SDP.

Presudni za to mogli bi da budu glasovi 12 poslanika Mosta koji je do izglasavanja nepoverenja premijeru bio partner HDZ u vladi, a sada je za vanredne izbore u septembru.

SDP sa svojim koalicionim partnerima ima 56 poslanika u Saboru. Njihovu inicijativu potpisala su još tri poslanika Istarskog demokratskog sabora i jedan nezavisni poslanik. Podršku inicijativi SDP najavili su i Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje i Hrid, koji ukupno imaju četiri poslanika, ali i još jedan nezavisi poslanik. Ukoliko ostanu pri takvom stavu, SDP bi uz Most imao više od 76 glasova koliko je za samoraspuštanje Sabora predvideo Ustav.

Predsednik Sabora Željko Rajner iz HDZ nema rok u kojem bi u saborsku proceduru morao da uvrsti takav predlog.

Mediji spekulišu da je blizu postizanje dogovora SDP i Mosta da se Sabor raspusti sredinom jula, pa bi izbori mogli da budu najranije 24. avgusta, a najkasnije 11. septembra.

Sabor Hrvatske u četvrtak je izglasao nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time, posle pet meseci, srušio vladu desnog centra koju su vodili HDZ i Most.

Zahtev za opoziv vlade su pokrenuli HDZ i deo njegovih koalicionih partnera iz „Domoljubne koalicije“, a podržao ga je najveći broj stranaka opozicije. Uz premijera je ostao samo Most.

Dosadašnja vlada, premijer i ministri, nastaviće da rade do izbora nove vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar