U trendu

Predsednik Makedonije poništio sve abolicije

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov poništio je danas preostale abolicije čime je ukinuo svih 56 pomilivanja političara i njihovih saradnika.

U pismenoj izjavi koja je objavljena na sajtu predsedsednika Makedonije Ivanov je podsetio da je pre 10 dana poništio 22 abolicije politički eksponiranih lica, navodeći da je danas doneo odluku da poništi 33 abolicije njihovih saradnika. Jedan od aboliranih, Kosta Krpač, u medjuvemenu je izvršio samoubistvo.

Makedonski predsednik Djodje Ivanov je naveo da je abolicije saradnika političara poništio sam jer za poslednjih dana niko od njih nije zatražio povlačenje pomilovanja, iako je za to imao zakonsku mogućnost.

„Za razliku od 12. aprila danas imamo novu realnost u Makedoniji. U uslovima spoljnih pretnji i bezbednosnih rizika imamo funkcionalne institucije, koje mogu da se nose za izazovima“, istakao je Ivanov, ponavljajući da je i tada i sada verovao da će njegova odluka o aboliciji  da „doprinese nacionalnom pomirenju i da će da ponudi izlaz iz političke krize u Makedoniji“.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila ove godine da abolira 56 političara izazvala je oštre reakcije opozicije i medjunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje a dovela je i do višednevnih protesta u više gradova Makedonije. Pritisci i protesti su nastavljeni  nakon što je Ivanov povukao abolicije za 22 političara.

Medju aboliranim političarima je najviše je bilo članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski.  Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istrage zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora.

Učesnici antivladinih protesta „Šarena revolucija“ smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.