U trendu

Predsednik Makedonije pozvao ambasadore da budu pažljiviji

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov pozvao je strane ambasadore u Makedoniji da budu pažljivi prilikom posredovanja u rešavanju političke krize da ih gradjani ne bi pogrešno shvatili.

„Zahvalan sam na zalaganju evrokomesara Johanesa Han za sprovodjenje političkog dogovora i pozdravljam spremnost Evropske unije da obezbedi celovitu podršku i garanciju za slobodne i fer izbore. Ali imajući u vidu slovo i duh Bečke konvencije, očekujem da se prema ovom pitanju odnosite sa posebnom pažnjom, da vaši dobronamerni koraci ne bi bili pogrešno protumačeni od gradjana“, rekao je on.

Taj apel Ivanov je uputio dva dana nakon izjave šefa delegacije EU u Makedoniji Taoba Orava da su evrodiplomate u Makedoniji izložene oštrim medijskim napadima i da dobijaju ozbiljne pretnje. To je bio povod i da Ministarstvo unutrašnjih poslova pojača obezbedjenje evropskih diplomata.

Negativna kampanja provladinih medija protiv predstavnika EU je počela nakon što je medjunarodnja zajednica pojačala posredničku ulogu posle neuspešnog dogovora četiri najveće stranke oko datuma izbora i jednostrane odluke vladajuće koalicije VMRO DPMNE i DUI da izbori budu održani 24. aprila i pored protivljenja najveće opozicione stranke SDSM.

Na diplomatskoj večeri u Bitolju sinoć je makedonski predsednik rekao i da je iznenadjen neodgovornim odnosom političkih lidera u Makedoniji.

„Kao predsednik države žalim što je politički dijalog izašao iz institucionalnog ovira. Neodgovoran odnos političkih lidera je doveo do duboke političke krize koja je uništila poverenje gradjana u institucije države. Moram da istaknem da sam neprijatni iznenadjen i zbog neozbiljnog odnosa i nemanja osećaja za državnost kod nekih od lidera političkih partija“, rekao je Ivanov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.