U trendu

Prekinuta blokada kod Djevdjelije

Makedonski taksisti su prekinuli višednevnu blokadu pruge kod Djevdjelije i medjunarodna pruga Solun-Skoplje-Beograd je ponovo od jutros otvorena.

Taksisiti su blokadu prekinuli nakon što je Krizni štab Makedonije sinoć odlučio da će izbeglice dnevno prevoziti samo jedan voz dnevno, koji će polaziti u dva sata ujutro, a da će ostale izbeglice od Djevdjelije do Kumanova prevoziti taksisti.

Krizni štab pri Centru za upravljanje krizama je odlučio da železnica ostaje prioritetni transport za migrante kroz Makedoniju, ali i da će deo migranata prevoziti i taksi vozila i autobusi.

Portparol štaba Nadica Včkova je precizirala da će zbog smanjenog broja izbeglica od makedonskke granice sa Grčkom do granice sa Srbijom saobraćati samo jedan voz dnevno, ali i da je to privremena  mera, kao i da će se zavisno od broja migranata utvrdjivati broj vozova koji će ih prevoziti.

Taksisti i privatni prevoznici u Djevdjeliji su četiri dana blokirali prugu Djevjelija-Tabanovce sa zahtevom za većim učešćem u prevozu migranata.

Deblokiranje pruge danas je zatražilo i rukovodstvo četiri sindikata makedonskih železnica sa obrazloženjem da to državno preduzeće trpi finansisku štetu zbog blokade, koja može da utiče na isplatu plata.

Kako prenose makedonski mediji, grčki vozači autobusa i migranti koji žele da stignu do zapadne Evrope blokiraju saobraćaj na magistralnom putu koji vodi do granice sa Makedonijom u znak protesta što propuštanje migranata u Makedoniju ide previše sporo.

Pozivajući se na grčke medije, navode da najmanje 80 autobusa sa migrantima već nekoliko dana stoji na grčkoj granici sa Makedonijom. Nakon još jedne noći provedene na benzinskoj stanici 14 kilometara južno od grčko-makedonske granice vozači autobusa su parkirali vozila na glavnom putu, a njima su se priključile i stotine migranata koji su uzvikivali “Merkel, Merkel”.

Prema grčkim medijima, Makedonija omogućava samo malom broju migranata da udju zbog protesta taksista koji blokiraju železničku prugu revoltirani zbog toga što policija usmerava migrante da putuju samo vozovima i autobusima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.