U trendu

Preko popisa neće moći da se prekomponuje BiH

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da popis stanovništva niko neće moći da koristi u političke svrhe, te ni tako da se Bosna i Hercegovina prikaže kao država bošnjačkog naroda, što neki priželjkuju.

Čović je rekao da se rezultati popisa neće moći upotrebljavati za prekompoziciju BiH.

„Volio bih čuti primer gde se to sada raspodela vlasti izvršila po popisu iz 1991. godine. Na nivou BiH vlast se formirala po modelu jednake zastupljenosti tri konstitutivna naroda kada su u pitanju Savet ministara BiH i Dom naroda parlamenta BiH. Da bi se ovakva država prekomponovala, moralo bi to biti na drugim modelima za formiranje vlasti u BiH“, rekao je Čović za banjalučki „Glas Srpske“.

On je ocenio da u BiH postoji kriza vlasti u vezi sa popisom stanovništva, prilagodjavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Akcionim planom za članstvo u NATO-u.

Čović je još rekao da „nije radio iza ledja“ srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

„Verovatno se to odnosi na nekoliko izjava Bakira Izetbegovića i, naravno, na popis stanovništva. Dugo traje to nezadovoljstvo, ali moramo ići dalje, tražiti rešenja i popravljati stvari“, istakao je hrvatski član Predsedništva BiH.

Ivanić je rekao da su ga druga dvojica članova Predsedništva BiH  –  Dragan Čović i Bakir Izetbegović „prevarila“, jer je u Predsedništvu postojao dogovor da se objavljivanje rezultata popisa odgodi do kraja godine, jer nije postojala saglasnost oko metodologije obrade popisnih podataka.

Uprkos tome, direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić, koji je kadar HDZ BiH, je bez saglasnosti entitetskih direktora zavoda za statistiku objavio metodologiju za obradu podataka popisa, koji osporava RS, jer je na taj način u stalne stanovnike BiH ubrojano i više od 190 hiljada državljana koji žive u inostranstvu, a koji su u vreme popisa 2013. godine stigli u predratna mesta boravka.

Čović smatra da se ništa ne bi promenilo da su rezultati popisa objavljeni posle oktobarskih lokalnih izbora u BiH, jer će se, kako je naveo, svi posvetiti izborima.

„Tek posle njih ćemo se opet uhvatiti u koštac sa ovim problemima. Biću maksimalno angažovan da se što pre vrati poverenje“, rekao je hrvatski član Predsedništva BiH.

Komentarišući stav Republike Srpske da ne prizna rezultate popisa, Čović je rekao da se popis pretvorio u klasičnu političku raspravu, čega ne bi smelo biti.

„Uveren sam da objavljeni brojevi najviše štete hrvatskom narodu. Mislim da popis ne može imati bilo kakav politički uticaj. To će biti goli statistički rezultati za osnovne stvari kada je reč o ekonomskim i demografskim kretanjima“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.