U trendu

Premijer Cipras podneo predsedniku Grčke ostavku Vlade

Premijer Aleksis Cipras večeras je u svoje i u ime članova svoje vlade podneo ostavku predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu i zatražio od njega pokretanje procedure za sazivanje prevremenih izbora, zvanično je objavljeno u Atini.

Očekuje se da izbori, drugi prevremeni ove godine, budu najverovatnije oko 20. septembra, jer je zakonski rok za to 30 dana.

Cipras je od predsednika Pavlopulosa zatražio i da postavi privremenu vladu, ali je ocenio da „nema uslova“ da u njoj budu i stranke parlamentarne opozicije.

Pavlopulos je rekao na sastanku s Ciprasom da će, pridržavajući se ustavne procedure za održavanje prevremenih izbora, „svoju dužnost obaviti tako da ne bude ugrožen sporazum (Grčke s poveriocima), niti će biti ikakve opasnosti za siguran ostanak Grčke u Evropi“.

Kako se tumači, Ciprasov cilj je da se na izborima oslobodi „buntovničkog“ dela svoje levičarske partije Siriza čija je trećina poslanika glasala protiv sporazuma Vlade sa stranim poveriocima grčke države.

Govoreći o „pobunjeničkoj“ takozvanoj „Levoj platformi“ Sirize, i o njenom delovanju u Skupštini, Aleksis Cipras je u večerašnjem govoru naciji rekao da će „narod suditi svima koji su svojim postupcima prvu vladu levice pretvorili od većine u manjinu“.

Grčki zakon omogućava vođama stranaka da sami sastave poimenične liste kandidata za poslanike ukoliko se izbori održavaju u periodu kraćem od 18 meseci od prethodnih.

Danima se očekivalo da Cipras zatraži izbore čim Grčka dobije nov, treći paket međunarodne finansijske pomoći od 85 milijardi evra, i pošto danas delom tog novca plati ratu kredita Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Cipras je u govoru emitovanom na televiziji, izlazak na nove izbore obrazložio time da je njegova koaliciona vlada iscrpela mandat koji je januara dobila od naroda time što je uspela da izdejstvuje, kako je rekao, nepovoljan, ali najbolji mogući sporazum s poveriocima grčke države.

„Danas se ta teška faza završila potpisivanjem sporazuma (o trećem paketu finansijske pomoći Grčkoj) i isplatom rate ECB“, izjavio je Cipras i ukazao da „narod treba da odluči ko će i kako će pregovarati o smanjenju duga“ grčke države, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.