U trendu

Premijer Mađarske brani ponašanje policije prema migrantima

Premijer Mađarske Viktor Orban branio je danas ponašanje policije prema migrantima koje je nazvao „pobunjenicima“, i to posle više incidenata i optužbi na račun policije, kao i posle objavljivanja video-snimka o ponižavajućem odnosu mađarskih policajaca prema izbeglicama.

U nekoliko navrata ove sedmice migranti su probili kordone mađarske policije kod granice sa Srbijom, i pobegli su iz obližnjeg logora za registraciju.

„Oni neće da sarađuju s vlastima, u stvari pobunili su se protiv mađarskog zakona“, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Migranti su se žalili novinarima na dugotrajno zadržavanje zbog registracije, zbog zahteva vlasti da im uzmu otiske prstiju i zbog loših uslova u logoru Reške.

„Oni neće da daju otiske prstiju, oni neće da odu na mesta gde se staramo o njima, tamo gde je hrana, voda, medicinska nega“, dodao je Orban.

Policija je u više navrata suzavcem prekidala incidente, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo. 

„Malo je zemalja u kojima će se policija ustezati da upotrebi silu da bi suzbila pobunu“, rekao je Orban. „Skidam im šešir!“, dodao je on govoreći o policiji.

Premijer, međutim, nije želeo da prokomentariše video-snimak iz logora Reške.

Video koji je tajno snimila jedna volonterka iz Austrije koja je u sredu posetila taj logor, pokazuje kako se oko 150 migranata okupilo unutar ograde u jednoj velikoj prostoriji i utrkuje se pokušavajući da uhvati sendviče upakovane u plastiku, koje im bacaju mađarski policajci sa šlemovima i sanitarnim maskama.

„To je kao hranjenje životinja zatvorenih u zatvoru, kao Gvantanamo u Evropi“, rekao je Klaus Kufner, kolega Mikaele Špricendorfer koja je snimila video.

Mađarska policija je saopštila da je naređena istraga da bi se „utvrdile činjenice“.

U utorak je agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR kritikovala Mađarsku zbog veoma lošeg stanja u logoru Reške.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.