U trendu

Previše se insistiralo na dogovoru Dodika i Izetbegovića

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da su medjunarodne institucije „previše insistirale“ na tome da je dovoljan dogovor predsednika RS Milorada Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o mehanizmu koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU i kreditnom aranžmanu BiH sa MMF-om.

„Sada imamo vrlo negativnu reakciju hrvatske strane. Nadam se da sad shvataju kako sam se ja i srpski predstavnici osećali povodom popisa. Razumem ih i mislim da u BiH preglasavanje nije dobro“, preneli su banjalučki mediji Ivanićevu izjavu novinarima u Sanskom Mostu.

On je dodao da je trebalo podržati njegov predlog da se povodom mehanizma koordinacije i pisma namera prema MMF-u održi sastanak sva tri člana Predsedništva BiH, predsednika RS Milorada Dodika, predsedavajućeg Saveta ministara BiH i nekih drugih i da se na tom sastanku postigne dogovor.

„Zato smatram da bi bilo jako značajno da se postigne širi dogovor narednih dana. Predsedništvo BiH i ja ćemo pokušati da dodjemo do toga da se postigne konačan dogovor“, rekao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, srpski ministri u Savetu ministara BiH, iz Saveza za promene, čekaju da vide šta sadrži dogovor Dodik-Izetbegović.

„Ako ne bude nekih velikih promena (u odnosu na ranije usvojeni mehanizam koordinacije), a koliko znam nije bilo spektakularnih promena, mislim da bi to moglo biti prihvatljivo, ali to je ipak pitanje za ministre iz Saveta ministara BiH“, dodao je Ivanić.

Dodik i Izetbegović, koji su i lideri najjačih političkih stranaka u BiH – SNSD i SDA, postigli su na sastanku u Istočnom Sarajevu pre dva dana dogovor o mehanizmu koordinacije i pismu namera prema MMF-u, koje će omogućiti da BiH od ove finansijske institucije dobije kredit od 1,1 milijardu maraka.

Prethodno vlasti RS su tvrdile da za njih nije prihvatljiv mehanizam koordinacije koji je u januaru usvojio Savet ministara BiH, kao jedan od preostalih uslova za dalji napredak BiH na evropskom putu, zbog čega predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH fadil Novalić nisu želeli da potpišu pismo namera prema MMF-u.

Sastanak Dodika i Izetbegovića u restoranu „Barka“ u Istočnom Sarajevu organizovao je šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović oštro se usprotivio dogovoru Dodik-Izetbegović, ocenivši da dogovor dva naroda u BiH, bez učešća predstavnika trećeg konstitutivnog naroda, nikada nije doneo ništa dobro BiH.

Čović je uputio pismo evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu, u kojem ga je obavestio da dogovor Izetbegovića i Dodika nije prihvatljiv za hrvatski narod u BiH.

Čović, kao i lider SDS-a Mladen Bosić, takodje su ocenili da je nedopustivo da se sastanci političkih zvaničnika održavaju u restoranima, a ne zvaničnim institucijama BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar