U trendu

Pripreme za proslavu Oluje u punom jeku

Pripreme za obeležavanje 20. godišnjice hrvatske akcije „Oluja“ u punom su jeku, a ove godine, zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, slaviće se dva dana – vojnom paradom u utorak u Zagrebu i tradicionalnom proslavom dan kasnije u Kninu.

Danas je izvedeno završno uvežbavanje postrojavanja za paradu koja počinje u utorak u 18 časova, a u nedelju je generalna proba.

U zagrebačkoj paradi, zbog koje od danas u gradu važi posebna regulacija saobraćaja, učestvovaće oko 2.800 ljudi, od toga oko 2.200 vojnika. Njima će se pridružiti pripadnici policije, službi za zaštitu i spasavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i deo ratnih veterana i istorijskih jedinica, poput Sinjskih alkara i Dubrovačkih trombunjera.

Biće i više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike. Za vreme trajanja parade, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postrojavanja Hrvatske ratne mornarice, isploviće četiri raketne topovnjače Flotile i dva broda za ophodnju Obalne straže Hrvatske.

Građani će moći da vide i 20 aviona, među kojima nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21, kao i protivpožarne avione i šest Pilatusa koji će se predstaviti u sklopu nastupa elitne aerogrupe Krila Oluje.

Parada se održava u Ulici grada Vukovara, koja se do 90-tih zvala Proleterskih brigada. Još se, međutim, ne zna ko će uz predstavnike državnog vrha biti u svečanoj loži.

Iako je bilo planirano da uz hrvatske vojnike u paradi učestvuju i predstavnici nekih država članica NATO, poput Slovenije, zagrebačkim ulicama paradiraće samo domaći vojnici.

Izostanak stranaca kritikovala je opoziciona Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uz ocenu da se i Srbija ruga hrvatskoj vladi koja je osramoćena.

Oni smatraju da je premijer Zoran Milanović insistirao na vojnoj paradi u Zagrebu, jer je hteo da izbegne suočavanje s narodom u Kninu.

Šefica diplomatije Vesna Pusić je izjavila da je vojna parada hrvatska stvar, a Srbiji poručila da Hrvatska ne slavi ničije stradanje, već svoje oslobađanje od okupacije i poraz zločinačke politike Slobodana Miloševića.

I ove godine pripreme proslave „Oluje“, koja se u Hrvatskoj obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, prate napetosti i podele. Zbog neslaganja s vladajućom koalicijom levog centra koju vodi premijer Zoran Milanović, deo braniteljskih udruženja objavio je da neće učestvovati u vojnoj paradi u Zagrebu, već samo na svečanosti u Kninu.

Za razliku od njih, održavanje parade podržali su generali koji su učestvovali u akciji „Oluja“, među njima Ante Gotovina.

Paradi su se, međutim, usprotivile hrvatske mirovne organizacije koje smatraju da se treba odmoriti od Oluje i setiti se mirne reintegracije Podunavlja.

Obeležavanje „Oluje“ biće tradicionalno i u Kninu, 5. avgusta. Na kninsku tvrđavu danas je helikopterom spušten spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu koji će biti otkriven na dan proslave.

Kninsku proslavu prethodnih godina obeležili su zvižduci državnom vrhu koji su tada predvodili predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović iz Socijaldemokratske partije.

Iako je bilo planirano da ove godine ne bude govora, očekuje se da predsednica Kolinda Grabar- Kitarović iz HDZ, koji je u Kninu na vlasti, održi govor.

Srpsko narodno veće i nevladina organizacija Dokumenta i ove godine obeležiće stradanje srpskih civila tokom i posle „Oluje“ i to komemoracijom u selu Pješčanica u opštini Vrginmost.

Kako najavila Dokumenta, posle skupa okupljeni će na mesnom groblju u obližnjem Gornjem Čemernicu položiti cveće na grob Dmitra Obradovića, predsednika Skupštine opštine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za suživot Hrvata i Srba. Likvidirale su ga 1992. srpske snage, optuživši za zločine Hrvate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar