U trendu

Pritvor Svetozaru Maroviću nakon saslušanja

Predsednik Političkog saveta crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović priveden je jutros kod državnog specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, objavili su podgorički elektronski mediji.

Marović je, kako je preneseno, u trenutku privođenja bio u Podgorici. Drugi detalji zasad nisu poznati.

Specijalni tužilac Milivoje Katanić ranije je najavio da će istragom obuhvaćena osoba koja je identifikovana kao „šef kriminalne grupe“ u Budvi, čija su dva sada već bivša gradonačelnka osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, u vezi sa trgovinom nekretninama u toj opštini.

U okviru iste istrage postupak je ranije sproveden protiv sina i brata Svetozara Marovića, a na saslušanju je ranije bila i njegova ćerka Milena Marović Bogdanović. Istom istragom obuhvaćena je i strina Svetozara Marovića Mirjana Marović.

Marović nije nedavno prisustvovao sednici Političkog saveta DPS, a na tu funkciju je izabaran u junu ove godine.

Marović je sve vreme postojanja DPS važio za stranačkog ideologa i stratega njene dugoročne politike. Svezozar Marović je ranije bio predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a pre toga obavljao je više političkih funkcija u Crnoj Gori. Dugi niz godina bio je predsednik crnogorskog parlamenta.

Marović negirao krivicu

Predsednik Političkog saveta DPS-a, Svetozar Marović, koji je priveden jutros po nalogu Specijalnog tužilaštva, negirao je krivicu koja mu se stavlja na teret, a nakon saslušanja određen mu je pritvor do 72 sata.

Vujanović bez komentara o Maroviću

Crnogorski predsednik Filip Vujanović nije želeo da komentariše privođenje visokog funkcionera vladajuće Demokratske parrtije socijalista Svetozara Marovića, istakavši da ne želi da se izjašnjava o procesima koje pokreću nadležni pravosudni organi.

Vujanović je, kako su preneli crnogorski mediji, objasnio da predsednik države takve stvari ne treba da komentariše iz dva razloga.

“Prvo, zato što nadležni organi svoje odluke donose na temelju činjeničnog stanja i dokaza koje će u svim fazama postupka predlagati, a o kojima predsednik države ne treba da se izjašnjava. I drugo, što to podrazumeva poštovanje prezumpcije nevinosti kao pretpostavke koja podrazumeva sublimaciju prava i ljudskih prava onih koji su u postupku, i o kojima takođe predsednik države ne treba da se izjašnjava”, istakao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, bilo bi neprimereno da predsednik saopštava svoj stav koji bi se u bilo kojoj varijanti, u bilo kom tumačenju, u bilo kakvoj medijskoj interpretaciji, mogao tretirati kao uticajni komentar neke odluke nadležnog državnog organa.

“Dakle, nemam komentar. Svi treba da rade svoj posao, svi koji rade posao u pravosuđu, koji se veoma dotiče ljudskih prava i pretpostavke nevinosti, da vode računa o tom“, rekao je Vujanović.

A svi oni koji se nalaze na državnim pozicijama van pravosuđa, poštujući nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa da se uzdrže komentara rekao je Vujanović i dodao:

„Nadam se da će svi subjekti ovog društva to slijediti. Mada je medijsko interesovanje uvek prisutno, uvek izraženo i na njega sam uvek ovako odgovarao kako sam odgovorio i na konkretno pitanje”.

(Beta, Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.