U trendu

Priznanje genocida u Srebrenici obaveza Srbije

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da prihvatanje i poštovanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici predstavlja civilizacijsku i pravnu obavezu Srbije.

„Bez toga, izjave predstavnika državnih institucija Srbije o suočavanju sa ratnim zločinima i posvećenosti procesu pomirenja nemaju verodostojnost i neće doprineti uspostavljanju poverenja u institucije Srbije“, navodi se u saopštenju Fonda.

FHP smatra da Srbija mora da ima poseban odnos prema tom zločinu zato što je prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, jer nije sprečila genocid u Srebrenici niti je kaznila njegove počinioce.

Fond podseća da je Srbija vojno i finansijski pomagala Vojsku Republike Srpske tokom rata i da je u pogubljenjima srebreničkih Bošnjaka učestvovala bar jedna jedinica iz Srbije, osnovana od strane Državne bezbednosti Srbije.

Kako se navodi, tokom pregovora o sadržaju rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN predstavnici Srbije su javnim pozivima i diplomatskm aktivnostima naneli štetu procesu pomirenja u regionu bivše Jugoslavije i diskreditovali ranije istupe i izjave o posvećenosti procesu pomirenja i žaljenju za žrtvama genocida u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar