U trendu

Prolaz „balkanskom rutom“: Kroz Srbiju samo izbeglice rata

Šefovi policija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije postigli su dogovor o zajedničkom registrovanju izbeglica na grčko-makedonskoj granici.

Pet zemalja će zajednički organizovati prevoz izbeglica do Austrije, a prolaz „balkanskom rutom“ biće omogućen samo izbeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja.

Primena sporazuma počinje već danas, a postupak registracije počinje u Đevđeliji. Države garantuju da će omogućiti prolaz isključivo osobama koje su prošle početnu kontrolu.

Kroz taj proces, biće obavljena identifikacija i uzeti biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Makedonska policija prebacivaće izbeglice vozom od Đevđelije do Preševa gde ih preuzima srpska policija i prevozi do Šida, a potom hrvatska do Dopove, odakle ih Slovenija prebacuje do Austrije.

Izbeglicama se neće odmah na grčko-makedonskoj granici davati status tražilaca azila, već je to biti učinjeno u Austriji ili u nekoj drugoj zemlji u koju su krenuli, javlja Rojters.

Direktor hrvatske policije Vlado Dominić rekao je posle potpisivanje zajedničke izjave da će zajednička profilacija biti obavljana na granici Makedonije i Grčke i da će izbeglice organizovano biti prevožene do Austrije.

Dominić je izrazio očekivanje da će ovaj sistem prevoza funkcionisati i da neće biti potrebe da se migranti vraćaju. On je rekao da još nisu utvrđene kvote i da će to zavisiti od toga koliko će izbeglica primati Austrija i Nemačka.

Zajednička izjava koju su potpisali šefovi policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije poslata je i Bugarskoj i Albaniji koje su pozvane da se prključe da ne bi došlo do skretanja izbegličke rute.

Upitan koji su kriterijumi za profilaciju izbeglica Dominić je rekao da će prolaz biti omogućen samo onima sa ratom zahvaćenih područja.

Uoči potpisivanja zajedničke izjave ispred hotela Internacional, gde je bila konferencija za novinare, predstavnici inicijative „Dobrodošli“ protestovali su protiv ovakvog dogovora jer smatraju da Evropa ne treba da ograničava ulazak ljudima iz ratom zahvaćenih područja.

(Beta/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar