U trendu

Protesti u Skoplju: 12 uhapšenih, povređen novinar

U protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen. To je za agenciju AFP potvrdio portparol policije Toni Angelovski. Kako javljaju makedonski mediji, demolirana je kancelarija predsednika Đorđa Ivanova.

Situacija je eskalirala kada je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici, a potom je  intervenisala policija i privedeno je desetak ljudi, javila je Al Džazira.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova. Među njima je i predsednik SDSM-a Zoran Zaev koji je još jednom potez predsednika nazvao „državnim udarom“.

Kako navodi Al Dažazira, procenjuje se da je najmanje 3.000 učestvovalo u protestima. Prethodno su pristalice Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i građanske organizacije pozvale Ivanova da povuče odluku o aboliciji 56 osoba, većinom političara, i da ode s dužnosti.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE. Demonstranti su se u stampedu razbežali sa ulica makedonske prestonice.

Građani Skoplja već drugi dan izražavaju revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu „prisluškivanje“.

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE okupile su se ispred opozicione SDSM, javljaju makedonski mediji, koji izveštavaju da je do tuče i incidenata došlo i tokom protesta u Bitolju.

Kako navode makedonski mediji, Ivanov i dalje odbija da primi zapadne ambasadore, a SAD su ranije danas osudile njegovu odluku da blokira istragu o aferi „prisluškivanje“, upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu „prisluškivanje“, Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

U aferi „prisluškivanje“, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene u proteklih 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev prethodno je pozvao demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje. On je najavio da će SDSM narednih dana organizovati nove ulične proteste.

Ivanov nije danas hteo da govori o dešavanjima i tenzijama u svojoj zemlji, kao ni o zahtevima za njegovom ostavkom, prenela je regionalna tv N1.

On je kratko rekao da ne želi da komentariše dogovor vlasti i opozicije iz Pržina, nakon čega je usledila odluka o vanrednim izborima, a zatim i odustajanje najjače opozicione stranke, zbog, kako su tada naveli, nepostojanja fer uslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.