U trendu

Protestna nota zbog Šešeljevog paljenja hrvatske zastave

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je danas oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, uz zahtev da srpska vlada što pre sankcioniše one koji su juče pred hrvatskom ambasadom u Beogradu palili zastave te zemlje.

U protestnoj noti izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića ocenjene su kao „netačne, uvredljive, nedopustive i neodgovorne“, prenela je Hina.

Pomoćnik ministarke spoljnih i evropskih poslova Željko Kuprešak u protestnoj noti navodi da je apsolutno nedopustivo da Vojislav Šešelj s nekolicinom svojih pristalica i neometan od strane policije, juče pali hrvatsku zastavu i svojim izjavama podseća na retoriku iz devedesetih, prenosi Hina.

„Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo“, navodi Kuprešak.

„Još jednom se pokazuje da izjave optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj saradnji, odnosima država u regiji i njihovom europskom putu“, istakao je Kuprešak.

On smatra i da događaji koji su prethodili incidentu, takođe, nisu pridoneli smirivanju situacije i racionalnom i odgovornom delovanju, a govori visokih srpskih zvaničnika povodom 20. godišnice vojno policijske akcije Oluja, prema njegovom mišljenju, kontraproduktivno deluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

U tom kontekstu, kako se navodi u protestnoj noti Ministrastva, „izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska „Olujom slavi pobedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera“, smatramo u potpunosti netačnim, te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim“.

Funkcioneri i pristalice Srpske radikalne stranke protestovali su juče ispred ambasade Hrvatske u centru Beograda gde su zapalili zastave te države i poručili da nikada neće priznati „nezavisnu hrvatsku ustašku državu“.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o Vojislavu Šešelju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar