U trendu

Protiv rumunskog premijera podignuta optužnica za korupciju

Rumunsko tužilaštvo za borbu protiv korupcije podiglo je danas optužnicu protiv rumunskog premijera Viktora Ponte za dela koja potiču iz vremena kada je bio advokat.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, takođe je blokiran deo njegovih ličnih sredstava, da bi mogla da se, ukoliko bude potrebno, nadoknade sredstva koja je izgubila država.

Prema navodima agencije AP Pontina imovina uključuje udeo u kući, u stanu i nekoliko bankovnih računa. On je prodao dva stana u maju za 150.000 evra i takođe je prodao jedna kola.

Ponta (42) koji je postao premijer u maju 2012. prvi je aktivni rumunski premijer protiv  koga je podignuta optužnica i kome su sredstva zaplenjena. 

Ponta je danas pre podne došao u tužilaštvo gde je saslušan.

Prema sudskim izvorima on je odbio da odgovara na pitanja tužilaca i rekao da će čekati zakjučke finansijske ekspertize koju traži sud.

Premijer je optužen za krivotvorenje 17 dokumenta, saučesništvo u izbegavanju poreza i pranja novca, za dela koja se odnose na period od 2007. do 2011. kada je bio advokat.

Tužioci ga optužuju da je primio 55.000 evra od jednog saradnika, Dana Sove, koji je i sam bio advokat u to vreme, sa kojim je navodno potpisao sporazum o saradnji.

Da bi opravdao tu sumu, koja je primljena u više mesečnih rata, Ponta je navodno 2011. napisao 17 računa koji su lažno navodili da je radio za Sovinu advokatsku firmu.

Ponta je takođe optužen za sukob interesa u obavljanju dužnosti premijera kada je Dana Sovu imenovao za ministra u dva navrata, 2012. i zatim 2014.

Tužilaštvo nije moglo da objavi optužnicu za to jer je parlament u kome većinu ima Pontina leva koalicija, odbio da mu ukine imunitet.

Parlament u junu nije izglasao ukidanje Pontinog imuniteta a nije uspelo ni glasanje o nepoverenju njegovoj vladi.  On je zatim otišao na operaciju kolena u Istanbul 15. juna gde je ostao preko tri nedelje. Vratio se na dužnos premijera 9. jula.  

Ponta je juče podneo ostavku na mesto predsednika vladajuće Socijaldemokratske partije, i rekao da želi da dokaže svoju nevinost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.