U trendu

Proverava se da li beba iz Dojrana ima zika virus

U Univerzitetskoj klinici za dečje bolesti u Skoplju  proverava da li tromesečna beba iz Dojrana ima virus zika, objavili su danas makedonski mediji.

Direktorka te klinike Aspazija Sofijanova je rekla da su bebi sa anomalijom na delu lobanje i malom glavom, koja je donesena pre dve i po sedmice, uradjene anlize koje ukazuju da se ne radi o rutinskim virusima koji znaju da naprave mikrocefaliju (mala glava), što znači da ostaje sumnja na zika virus.

Ona je rekla da se rade analize da se utvrdi prisustvo na viruse denga ili eventualno zika i dodala da se resultati očekuju za desetak dana.

„Dete je rodjeno sa anomalijom. Strah je prisutan kod majki koje su trudne, da nemaju taj virus koji izaziva  anomalije u razvoju, posebno u prva tri meseca kada se razvijaju mozak i drugi organi”, rekla je direktorka Univerzitetske klinike za dečje bolesti.

Sofijanova je rekla da je majka bebe iz Dojrana putovala u Grčku u prva tri meseca trudnoće kada je razvojni period mozga i drugih organa. Na pitanje da li je majku tada ujeo komarac, Sofijanova je rekla da je sigurno da postoje takve indicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.