U trendu

Prve izbeglice stigle na granicu sa Slovenijom

Hrvatska je od jutros počela da preusmerava izbeglice prema Sloveniji, a prvi autobusi s izbeglicama jutros su stigli na slovenačku granicu.

Šest autobusa s oko 300 izbeglica stiglo je na granični prelaz Mursko Središće, a isto toliko na Macelj, prenose hrvatski mediji.

U Tovarniku je jutros počelo ukrcavanje oko 1.200 izbeglica u voz koji će ih odvesti do Čakovca odakle će deo vozom i autobusima nastaviti prema Središću na Dravi u Sloveniji, a deo autobusima prema Maclju.

Hrvatska je od danas počela da primenjuje „plan C“, odnosno da preusmerava izbeglice koje stižu iz Srbije prema Sloveniji pošto je Mađarska od ponoći zatvorila „zelenu granicu“ s Hrvatskom, a na zvaničnim prelazima pojačala kontrolu da bi zaustavila izbeglički talas.

Četrdesetak minuta posle ponoći, mađarski vojnici razvukli su bodljikavu žicu preko nezvaničnog graničnog prelaza iz Hrvatske u Mađarsku kod Botova i zatvorile ga. Preko tog prelaze najviše izbeglica i migranata od 16. septembra ušlo je u Mađarsku, kroz koju je samo prošlo na putu prema Austriji i Nemačkoj.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je sinoć za Hrvatsku televiziju da joj nije jasna odluka Mađarske budući da izbeglice samo prolaze kroz tu zemlju na putu prema Zapadu.

Ona je, međutim, rekla da će ukoliko Nemačka i Austrija zatvore granice i Hrvatska morati da zatvori svoju sa Srbijom.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je od hrvatske vlade da uvede „potpunu kontrolu državne granice i usmerava migrante na službene granične prelaze“.

„Isto tako, broj migranata koji se propuštaju u državu mora biti srazmeran broju onih koji državu mogu napustiti“, napisala je predsednica na svom fejsbuk profilu.

U Hrvatsku je od 16. septembra ušlo više od 185.000 izbeglica iz Srbije i to najviše preko neslužbenih prelaza. Po ulasku u Hrvatsku, izbeglice su organizovano prevožene prema Mađarskoj i odatle dalje prema Austriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.