U trendu

Pupovac: Upozorenja zbog neplaćanja grobne naknade amoralna

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas da se obaveštanje o neplaćanju grobnih naknada uz pretnju „deložacijom“ pokojnika ovih dana ostavljaju i na pravoslavnim grobovima u Pakracu, i način na koji se to radi ocenio kao neprihvatljiv.

On je rekao da razume da postoji potreba da se naplaćuju grobne naknade, ali je kao i u sličnom nedavnom slučaju na groblju u Kninu, ocenio da se to radi na neprihvatljiv način jer može voditi „brisanju tragova prisutnosti Srba na hrvatskoj teritoriji i pri tome će se skrnaviti ono što je najsvetije za svakoga od nas, a to su grobna mesta“.

Pupovac je posle pauze koju je tražio u Saboru o toj temi, prenela je agencija Hina, rekao da se na pravoslavnom groblju u Pakracu obaveštenja stavljaju i na spomenike koji su od istorijske važnosti kao što su oni na grobovima uglednih gradjana i meštana koji su bili državni i lokalni funkcioneri, i koji predstavljaju deo istorije i deo sećanja tog grada.

„Na njih se, kao i na grobno mesto za poginule u Jasenovcu – dvoje odraslih i četvoro dece, stavljaju takva obaveštenja“, upozorio je Pupovac što je ocenio kao „krajnje amoralno u momentu kada se nosimo sa žrtvama Drugoga svetskoga rata i kada stvaramo svest o odgovornosti prema tim žrtvama“.

„Ako je ovo naš moral, onda je doista Huda jama našega morala. I ako nemamo potrebe da se ovoj stvari posvetimo na drugačiji način onda ne ‘Jao Srbima!’, nego ‘Jao Hrvatima!’ „, rekao je Pupovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.