U trendu

Pusić: Terorizam je globalna opasnost koja nikoga ne zaobilazi

Sudbina Tomislava Salopeka, za koga Islamska država tvrdi da ga je likvidirala, jos nije poznata, rekla je ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić precizirajući da ni hrvatska ni egipatska strana nemaju potvrdu da je hrvatski državljanin, otet pre tri sedmice nedaleko od Kaira, likvidiran.

Salopek je otet 22. jula nedaleko od Kaira, a pripadnici islamske države objavili su na svom tviter nalogu fotografiju tvrdeći da se na njoj nalazi telo ubijenog hrvatskog državljanina.

Pusićeva je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Rijeci, poručila da je terorizam globalna opasnost koja nikoga ne zaobilazi i protiv kojeg treba da se bori ceo svet.

„To što se dogodilo pokazuje da je međunarodna koalicija za borbu protiv islamske države, za borbu protiv terorističke organizacije danas važnija nego ikada i treba biti odlučnija nego ikada“, rekla je Pusićeva i podsetila da u toj koaliciji ima više od 63 države.

Pusićeva je ocenila da je pokušaj manipulacije – reći da ukoliko se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtve terorizma.

„Svi mogu i u današnjem trenutku jesu potencijalno na meti terorista i zato je važno tome se suprotstaviti. Hrvatska naravno zbog svoje veličine ne može to predvoditi, ali se ne sakriva ispod stola nadajući se da će ubijati nekog drugog, a ne nas“, rekla je prva potpredsednica vlade.

Hrvatska treba i suprotstaviće se terorizmu jer, kako je rekla, što se više skrivate to ste ugroženiji.

Pusićeva je pozvala građane Hrvatske da se okupe u jednom, kako je rekla, odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, te da se cela Hrvatska okupi u podršci porodici Salopek, naročito supruzi i sestri za koje je rekla da su veoma hrabre.

„U ovom trenutku još nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše ni od egipatske strane da je osoba čija je fotografija objavljena juče zaista Salopek“, navela je i dodala da će sve službe na ovom slučaju nastaviti da rade istim – ni manje ni više.

Na pitanje kako je moguće utvrditi da se radi o Salopeku, Pusić je rekla da na tome rade službe i vrlo specifični stručnjaci, s vrlo specifičnim tehnologijama.

“Istina je da u ovom trenutku nije potvrđeno da je Salopek na fotografiji i da možda nikada neće biti moguće u potpunosti potvrditi“, dodala je Pusić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.