U trendu

Radnik obezbedjenja napao novinara Srne

Radnik obezbedjenja u zgradi Veća naroda Republike Srpske Goran Granulić danas je verbalno i fizički napao novinara Srpske novinske agencije (Srna) Borisa Nogu, a potom ga izbacio iz zgrade.

Direktor Službe za zajedničke poslove Vlade RS Goran Maričić rekao je da prema njegovim informacijama nije bilo fizičkog napada na novinara Srne, već da je došlo samo do verbalnog sukoba radnika obezbedjenja i novinara Noge.

„Naš radnik zamolio je sve novinare da se malo utišaju i došlo je do verbalnog incidenta izmedju njih dvojice, jer je morao poštovati zahtev Veća naroda RS da se ne puštaju novinari na sednicu, već samo kamermani. Novinar je insistirao da ide gore i tako je došlo do tog verbalnog sukoba“, kazao je Maričić.

Novinar Srne, medjutim, tvrdi da je posle verbalnog napada došlo i do fizičkog napada, za šta postoje svedoci, ostali novinari, kao i drugu radnici obezbedjenja.

Sekretar Kluba novinara Banjaluka Ljiljana Smiljanić izjavila je da podržava nepristrasnu istragu koja će utvrditi sve činjenice u vezi sa ovim incidentom.

„Važno je da ovakvi slučajevi ne prolaze nezapaženo. Novinari samo rade svoj posao. Niko ne može unapred da tvrdi da zna činjenice dok se ne aprovede potpuna i kompletna istraga“, rekla je Smiljanić.

Zbog incidenta je reagovao i Uredjivački kolegijum Srne, najoštrije osudjujući napad na svog novinara.

„Uredjivački kolegijum Srne zaprepašten je ponašanjem radnika obezbedjenja koji je danas, bez ikakvog povoda, prvo verbalno, uz najvulgarnije uvrede, pa onda i fizički nasrnuo na Nogu, izguravši ga iz zgrade iz koje su bili prinudjeni da izadju i drugi okupljeni novinari“, navedeno je u saopštenju.

Uredjivački kolegijum Srne zatražio je od nadležnih institucija izvinjenje zbog napada na novinara Nogu koji je bio na random zadatku, navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da „neprofesionalni i bahati pojedinci ruše ugled institucija RS i otežavaju već ionako zahtevan i težak rad novinara na terenu“.

Predsedavajuća Veća naroda Nada Tešanović i generalni sekretar Veća Dragoljub Reljić izrazili su žaljenje što je došlo do incidenta, ističući da će u najskorije vreme za novinare koji prate aktivnosti te institucije biti obezbjedjen adekvatan prostor, kako se ovakvi incidenti više ne bi dešavali.

Prema poslednjim informacijama, direktor Službe za zajedničke poslove Vlade RS Goran Maričić rekao je da je radnik obezbedjenja Veća naroda Goran Granulić suspendovan i da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Banjalučke Nezavisne novine su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavile da je protiv Granulića, ali i protiv novinara Borisa Noge pokrenut prekršajni postupak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.