U trendu

Radončić zaslužuje da se brani sa slobode

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da predsednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji je uhapšen zbog slučaja narko bosa Nasera Keljmendija, zaslužuje da se brani sa slobode.

„Svakako da je nevin dok se ne dokaže suprotno. S obzirom na njegov ugled i doprinos koji je dao zemlji, Fahrudin Radončić zaslužuje da se brani sa slobode“, kazao je Izetbegović posle sednice predstavnika SDA i SBB-a u Predsedništvu BiH.

Radončić je uhapšen u ponedeljak zbog sumnji da je ometao rad pravosudja u slučaju narko-bosa Nasera Keljmendija.

Komentarišući medijske spekulacije da su za Radončićevo hapšenje zaslužni kadrovi SDA Asim Sarajlić i Aljoša Čampara, Izetbegović je kazao da se odluke o hapšenju ne donose u SDA, već u Tužilaštvu BiH.

„U SDA 114 delegata je donelo odluku da se ide u koaliciju sa SBB-om i ja sam učinio sve da ta koalicija da rezultate. Ovo (Radončićevo hapšenje) nama nije bilo u interesu kao najodgovornijoj bošnjačkoj stranci“, kazao je lider SDA.

Po njegovim rečima, to je stav SDA, poručujući da o svemu ostalom novinari mogu pitati Sarajlića i Čamparu lično.

„Šta ko misli u kafani i kod kuće, to ne znam“, dodao je on.

Izetbetgović je rekao da se Radončiću ne može na teret staviti odluka o imenovanju ambasadorke BiH u Slovenije.

„Nermana Hadžijahić jeste bila predlog gospodina Radončića, a moj zahtev je bio da to bude profesionalac. On je kandidatkinju predložio, a ja sam o imenovanju saznao kasnije iz medija. Žena koja je imenovana ima reference, a diskreciono pravo predsednika je da to odluči i zbog toga se to ne može stavljati na teret Radončiću u ovom slučaju“, kazao je on.

Izetbegović je potvrdio da će se, ako bude pozvan kao svedok na Sudu, odazvati pozivu.

Mediji su ranije objavili da je Predsedništvo BiH, na predlog bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, donelo odluku da za ambasadorku BiH u Sloveniji postavi Nermanu Hadžijahić, koja je supruga službenika Ambasade SAD u Sarajevu Zijada Hadžijahića.

Istog dana je u Sudu BiH održano ročište o odredjivanju pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, visokim funkcionerima Radončićevog SBB-a, na kojem je Tužilaštvo BiH objavilo snimke telefonskih razgovora izmedju Dautbašića i Radončića, a u kojima se, izmedju ostalog, imenovanje Hadžijahićeve za ambasadorku navodi kao uslov da njen suprug, preko američke ambasade, utiče na obustavljanje istrage protiv Radončića u „slučaju Keljmendi“.

Potpredsednik SBB-a Mirsad Djonlagić izjavio je da Fahrudin Radončić važi za jednog od najuspešnijih ljudi u BiH, te da ne žele verovati da će ostati u pritvori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.