U trendu

Rasprava o opozivu premijera Oreškovića

Sabor Hrvatske počeo je danas raspravu o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, samo šest meseci pošto je izabran na tu funkciju.

Opoziv je inicirala najveća parlamentarna stranka, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koja je Oreškovića i dovela na mesto predsednika vlade.

Premijer Tihomir Orešković prisustvuje raspravi, a zajedno s njim u Saboru su potpredsednik Vlade Božo Petrov, lider Mosta, kao i ministri iz Mosta, ali ne i ministri iz HDZ.

“Piše se istorija, idemo završiti to što smo počeli“, rekao je Orešković uoči dolaska u Sabor na pitanje novinara kakav je osećaj kad ga s vlasti ruše oni koji su ga na vlast i doveli.

Prema poslovniku Orešković nema pravo da se obrati parlamentu jer se Vlada nije izjasnila o zahtevu za njegovim opozivom, ali je predsednik Sabora Željko Rajner rekao da će mu to omogućiti.

Zahtev za opoziv premijera podneo je deo poslanika Domoljubne koalicije i HDZ kao vodeća stranka vlasti. Ključni razlog zbog kojeg HDZ kreće u rušenje premijera, a time i cele vlade u kojoj učestvuje, u HDZ objašnjavaju činjenicom da se Orešković okrenuo protiv stranke koja ga je dovela za predsednika vlade, ali i navodnom zloupotrebom obaveštajnog aparata.

Partner HDZ u Vladi, Most, i dalje stoji uz premijera i traži od HDZ da odustane od opoziva, jer će u protivnom 12 poslanika Mosta potpisati zahtev opozocione Socijaldemokratske partije (SDP) za samoraspuštanjem Sabora što vodi vanrednim izborima.

Podršku opozivu najavile su, medjutim, opozocione stranke, medju njima i SDP, tako da HDZ i bez Mosta ima dovoljno ruku za rušenje premijera.

Za izglasavanje nepoverenja Oreškoviću, potrebni su glasovi najmanje 76 poslanika, a opozivom premijera pada cela vlada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar