U trendu

Referendum, ukoliko se ne uvaže primedbe RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da će u tom entitetu BiH biti održan referendum o državnom sudu i tužilaštvu, ako se u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa ne uvaže primedbe Republike Srpske.

Dodik je istakao da se referendum o pravosuđu ne odnosi na secesiju, već je usmeren na reformu pravosuđa.

„Imali smo zloupotrebe prava, a relevantni stručnjaci su ocenili da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture, što nas je dovelo u poziciju da preduzmemo određene akcije, među kojima je i raspisivanje referenduma“, kazao je on novinarima u Banjaluci posle razgovora sa specijalnim izaslanikom MIP-a Njemačke za Balkan i Tursku Ernstom Rajhelom.

Dodik očekuje da će u nastavku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa 10. septembra u Briselu biti postignuti „kredibilni predlozi i konkretna rešenja“, i da u suprotnom ostaju razlozi za održavanje referenduma.

Prema njegovim rečima, potrebno je promeniti pet zakona – Zakon o Sudu i Zakon o Tužilaštvu BiH, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, Zakon o krivičnom postupku BiH i Krivični zakon BiH.

Dodik je još kazao da moraju jasno da budu navedene nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, te da te pravosudne institucije ne mogu preuzimati predmete koji su u nadležnosti pravosuđa RS i da ne može biti monopola kada su u pitanju ratni zločini.

Navodeći da su ga pojedini međunarodni zvaničnici upozorili da bi mogao biti izložen sankcijama ako u RS bude sproveden referendum, Dodik je rekao da se ne obazire na te pretnje.

„Pretnje ovde neće proći. Ako imaju moć, ne znači da su u pravu. Neće proći ni odluke visokog predstavnika. On više nikada neće svoje odluke objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske, jer je naš pristup veoma jasan i to nije nikakav ultimatum – tražimo da se ojača vladavina prava“, kazao je predsednik RS.

Upitan šta misli o usvajanju reformskog zakona o radu, čijem se usvajanju protivi sindikat, Dodik je odgovorio da RS treba da usvoji ovaj zakon, jer će, ako se to ne desi, RS napustiti investitori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar