U trendu

Rezolucija Evropskog parlamenta zlonamerna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je rezolucija Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini bazirana na netačnim podacima izvestioca, posebno o Republici Srpskoj, čime je Evropski parlament doveden u zabludu.

Dodik je optužio izvestioce Evropskog parlamenta da svoj posao „nisu uradili objektivno, već navijački, unoseći u rezoluciju niz netačnih i lažnih podataka“, ocenivši da se time pokušava da se Republici Srpskoj diktira šta da radi.

„Odredbe koje smo videli su deo ranijeg stereotipa. Nemoguće je da neko ko dolazi iz evropske demokratije, može da tvrdi da bi referendum mogao da bude nasilan i da ruši državu. To je netačno“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, izvestioci „nisu rekli da je nasilje koje su sproveli visoki predstavinici u BiH dovelo do snažnih nesporazuma u BiH, te da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavni osnov i nisu deo Dejtonskog sporazuma“.

„Izvestilac je propustio da kaže istinu i doveo je Evropski parlament u zabludu iznoseći netačne podatke“, istakao je Dodik.

Evropski parlament je pre dva dana doneo novu rezoluciju o BiH, kojom podržava njenu evropsku perspektivu, ali i upozorava na nacionalističku retoriku, pretnje referendumima i rušenje zajedničkih institucija države.

Govoreći o kritici visokog predstavnika u BiH Valetina Incka jer je Studentski dom na Palama nazvan po haškom osudjeniku Rdaovanu Karadžiću, predsednik RS Dodik je rekao da je sve urađeno „u skladu s propisima i procedurama u akademskoj strukturi“, a da on nije želeo da bude protiv toga.

Dodik je ocenio da visoki predstavnik može da ima svoje mišljenje o bilo čemu i dodao da „Incko već odavno ovde ne radi ništa i ni o čemu ne odlučuje, već samo prima pozamašnu platu glumeći visokog predstavnika u BiH“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar