U trendu

RS će biti odbranjena svim dozvoljenim sredstvima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će RS biti odbranjena „svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima“i da će Dan Republike, 9. januar, biti proslavljan i u budućnosti.

Dodik je na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske naveo da je njegova, kao i obaveza svih patriota, da brane Republiku Srpsku i njenu slobodu.

Navodeći da je na današnji dan pre 24 godine „udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda na prostorima BiH“, Dodik je rekao da Srbi ni tada kao ni sada nisu želeli ništa drugo osim da žive slobodno.

„Srbi su pokazali kroz vekove da mogu bez svega, osim bez slobode“, rekao je Dodik i istakao da ta sloboda ne podrazumeva ugrožavanje slobode bilo kog drugog naroda.

Dodik je kazao da je RS nastala iz potrebe da u jednom zaštićenom pravnom okviru slobodno i zaštićeno živi srpski, ali i svi drugi narodi na prostorima BiH, jer su „drugi oduzeli pravo srpskom narodu u BiH da sam odluči gde i kako da živi“.

„Medjutim, nedavno su nam poručili da je jedan sud izvan naše slobode i našeg prava da slavimo. Neko je naumio da utamniči celi jedan narod i jednu ideju, jer je taj sud rekao da RS ne može biti slobodna, a niste slobodni ako vam oduzmu dan rodjenja. Onda ni ne postojite“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, nikako dugačije se ne može tumačiti odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti „praznik slobode“ Srba u Republici Srpskoj.

„Zamislite sud koji je sebi daje za pravo da odlučuje o slobodi cele jedne Republike, zamislite sud koji je umislio da je RS matični ured u kojem će RS tražiti svoj rodni list. Mi slobodu nismo dobili na sudu niti je tražimo na sudu i neće nam je sud ni oduzeti. Zato me raduje opredeljenje svih u RS da nastavimo da slavimo 9. januar kao dan rođenja naše Republike“, kazao je Dodik.

On je podsetio da je odluka Ustavnog suda, kojom je neustavnim proglašen 9. januar kao Dan Republike Srpske doneta preglasavanjem, dodavši da je preglasavanje i bilo okidač da srpski poslanici napuste tadašnji parlament BiH i 9. januara 1992. godine proglase Republiku Srpsku.

Predsednik RS je rekao da Srbi u BiH imaju pravo da jačaju autonomiju RS, kao i da imaju pravo na samoopredeljenje.

Navodeći da politika RS nije politika „mržnje i negeacije BiH“, Dodik je rekao da Srbi prihvataju samo BiH utvrdjenu Dejtonskim sporazumom.

„Mi se zalažemo za takvu BiH, koja je jedina moguća mera zajedničkog života naroda na ovim prostorima“, kazao je Dodik i dodao da priče o tome kako je takva BiH nefunkcionalna znače samo želju za njenu centralizaciju i unutarizaciju.

Dodik je rekao da RS neće pristati na promene dejtonskog Ustava BiH, a izneo je i kritike na račun visokih predstavnika koji su u posleratnim godinama nametali rešenja i prenosili nadležnosti entiteta na državni nivo.

Prema njegovim rečima, samo narodi koji žive u BiH mogu da se dogovore o njenoj budućnosti.

Navodeći da je RS samoodrživa i da se razvija, on je ukazao na značaj specijalnih i paralelnih veza sa Srbijom.

„Za RS ne postoje specijalnije veze od onih koje postoje sa Srbijom… Beograd je oduvek bio svetionik svim Srbima, ma gde oni živeli, pa tako i Srbima iz RS“, naveo je Dodik.

On je rekao da RS ostaje privržena procesu evropskih integracija, ali da taj entitet BiH neće žrtvovati svoja ovlaštenja ni za šta, pa ni za članstvo BiH u EU.

Dodik je kazao da će srpski narod, a ne političke elite, na referendumima odlučiti o evropskim integracijama i članstvu BiH u NATO-u.

„Put ka Evropi nije jedini kojim RS mora i treba da ide… Sve ima alternative, osim RS. Naš evropski put nikako ne znači odustajanje od partnerstva s Rusijom“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar