U trendu

Ruski oligarh tuži Crnu Goru za stotine miliona evra

Kiparska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (ćerka-kompanije firme Olega Deripaske En+), na Kipru je pokrenula novu tužbu tešku nekoliko stotina miliona evra protiv države Crne Gore i jednog broja lica, saopštio je direktor za odnose sa javnošću kompanije Andrej Petrušinjin.

Vlasti zemlje su 2013. inicirale bankrot preduzeća „Aluminijumski kombinat Podgorica“ (KAP), čiji dug je u tom trenutku iznosio oko 350 miliona evra (oko polovina prema CEAK-u i strukturama En+) i uvela u njemu spoljnu upravu.

Ruski menadžeri su tada napustili preduzeće, dok je CEAK počeo sudski proces težak na stotine miliona evra protiv crnogorske Vlade pred Međunarodnim arbitražnim sudom UNCITRAL u Beču i Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID).

Kako su saopštili u CEAK-u, rešenje po prvoj tužbi se očekuje do kraja godine, dok je po drugoj tužbi presuđeno letos da ovaj spor ne ulazi u njihovu kompetenciju — CEAK namerava da zatraži poništenje ove odluke.

„Predmet nove tužbe biće eksproprijacija imovine CEAK-a i svesno obmanjivanje države koja je ubedila CEAK da uloži što više novca u KAP sa namerom da se zatim imovina eksproprira bez kompenzacije“, izjavio je Petrušinjin, naglasivši da „tačna suma zahteva kompanije bude određena tokom sudskog postupka i da će iznositi stotine miliona evra“.

Po njegovim rečima, predstavnici CEAK-a više puta su pokušali da se obrate crnogorskim vlastima za traženje vansudskog poravnanja, ali su se uvek nailazili na zid. Osim toga, CEAK je pokrenuo tužbu protiv trenutne uprave KAP-a na čelu sa Veselinom Perišićem i državne crnogorske kompanije Montenegru bonus, koja upravlja nakon odlaska ruskog menadžmenta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.