U trendu

Sa Ferhadijom je razglednica Banjaluke ponovo potpuna

Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu i sa Ferahdijom je razglednica Banjaluke ponovo potpuna, izjavio je danas banjalučki muftija Osman Kozlić na otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije.

Kozlić je na početku svečanosti naveo da u tradiciji bosanskih muslimana otvaranje džamije znači otvaranje prema svima koji je poštuju, kao i njeno trajno predavanje u vlasništvo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (BiH).

Napominjući da je Ferhadija srušena tokom rata u BiH, banjalučki muftija je ocenio da je Ferhadija opomena da se slično zlo ne ponovi.

„Mi u BiH ne smemo prećutati zlo koje vidimo, svako zlo mora se odlučiti i sprečiti. Opominju i Jasenovac i Srebrenica, kao i Ferhadija, kao i manastir Dečani“, rekao je Kozlić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je da je u „mračnom vremenu“ kada je Ferhadija srušena, malo ko verovao da će džamija biti obnovljena i dodao da su ostvarili pobedu oni koji su u to verovali i koji su to omogućili.

„U svojoj punoj simbolici, obnova Ferhadije je potvrda pobede života i nade i čvrstog uverenja da ćemo na ovim prostorima nastaviti da živimo zajedno. Obnavljanje Ferhadije je simbol trajnog povratka Bošnjaka na ove prostore“, rekao je Izetbegović.

On je rekao i da se ne sme zaboraviti da su tokom rata u BiH uništeni mnogi muslimanski verski objekti, medju kojima i 16 džamija u Banjaluci, ali da skladni odnosi medju ljudima raznih vera i nacija u BiH sežu daleko u prošlost i predstavljaju vrednost kojom su se ponosili preci svih ovdašnjih naroda.

„Zvona i ezani nikada nisu smetali jedni drugima. Naprotiv, dopunjavali su se. Zato se nadam da će naše komšije Srbi obnovljenu Ferhadiju doživeti kao ponovni susret ljudi odanih svojoj verskoj kulturi i tradiciji, koji poštuju identitet drugih i drugačijih“, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, prihvatajući Ferhadiju Banjalučani šalju poruku da prihvataju povratak svojih proteranih komšija Bošnjaka.

Na svečanosti otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije prisustvuju najviši zvaničnici BiH, Republike Srpske (RS) i Federacije BiH, episkop banjalučki Jefrem, biskup banjalučki Franjo Komarica, predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Jakub Finci.

Svečanosti prisustvuje i veliki broj vernika iz drugih delova BiH i celog sveta.

Prilikom organizovanja svečanosti svim vernicima i gostima naglašeno je da nije dozvoljeno donošenje zastava ili bilo kakvih trensparenata koji bi mogli da naruše mir skupa i ta sugestija je uvažena.

Otvaranje Ferhadije obezbedjuje oko 1.000 policajaca, uz saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama BiH i EUFORO-om.

Banjaluku od jutros nadleću i helikopteri.

Za taj dogadjaj akreditovano je više od dve stotine novinara iz BiH, regiona i Evrope.

Ferhadija je do temelja minirana u maju 1993. godine i fragmenti najznačajnijeg objekta islamske arhitekture 16. veka organizovano su tada odvoženi na obližnje deponije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.