U trendu

Sabor pozvao vladu da reaguje na pokušaj ubistva Lekovića

Zastupnici gotovo svih parlamentarnih grupa, vlasti i opozicije, zatražili su danas pauzu u zasedanju zbog informacije o pokušaju ubistva predsednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića, a nakon pauze Saboru se obratio Goran Beus Rajhemberg pozivom vladi da reaguje na ovaj slučaj.

Pauzu su zatražili Nenad Stazić u ime SDP- a, Branko Bačić u ime HDZ- a, Miro Bulj u ime Mosta, Milorad Pupovac u ime SDSS-a te Milorad Batinić u ime HNS- a.

Klub SDP- a zatražio je pauzu da upozori na jučerašnji pokušaj atentata predsednika HND- a Saše Lekovića, koji je u četvrtak putovao svojim automoblom za Novi Sad na novinarsku konferenciju i nekoliko kilometara nakon prelaska granice njegov automobil je počeo čudno da se ponaša. Kasnije je utvrđeno da su dva šrava bila do pola prerezana.

To nije prvi put da je izveden pokušaj atentata na Sašu Lekovića.

„Ukoliko izgubimo bitku da osiguramo profesionalan rad novinara, onda nema šanse da očuvamo parlamentarizam. Novinari i njihova udruženja su akteri u stvaranju demokratske rasprave i informiranja javnosti. Lekovića lično poznajem. To je čovek koji je još 90-ih godina promovisao nezavisne medije. Prema našim saznanjima, otkad je postao predsednik HND- a, Leković prima pretnje i uvrede koje su kontinuirane i organizirane“, rekao je zastupnik SDSS Milorad Pupovac.

Pupovac je rekao da policija treba da reši ovaj slučaj, ali ukoliko se to dva puta dogodi, onda je, kazao je, zadatak Sabora da na to upozori i to pre svega zato što novinari postaju kategorija koja je najugroženija.

On je zatražio i da se što pre sazove sednica Odbora za medije na tu temu.

Nakon pauze zastupnicima se obratio Goran Beus Rajhemberg (HNS) izrazivši, kakoje rekao, najdublju zabrinutost zbog situacije koja je eskalirala i solidarnost sa svim novinarima.

„Zabrinjava činjenica da je val verbalnih nasilja, govora mržnje postao naša svakodnevica. Ni jedan tekst ne može proći da se na autora ne sruči čitav niz najprljavijih izraza. Iza takvih poruka kriju se mali miševi, jadnici, luzeri. I ovo su ozbiljne stvari. Ne samo da zabrinjava da ni jedan slučaj nije istražen do kraja nego zabrinjava da i policijski službenici kod takvih slučajeva kažu onima koji prijavljuju da to prijave kao uznemiravanje. To je nedopustivo“, rekao je Rajhemberg.

Dodao je da Leković umalo nije izgubio glavu, te pozvao vladu da odmah reaguje.

„Sloboda štampe je jedna od temeljnih sloboda, nema demokratija ukoliko se ugrožava sloboda medija. Vlada je zadužena da pruža garancije svima da žive u sigurnom društvu. Svaki put kad se dogodi nasilje ili ozbiljno ugrozi dužni smo da reagujemo“, rekaoje Rajhemberg i podržao sazivanje sednice Odbora za informisanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.