U trendu

Samit pokazao da su vrata EU otvorena za Zapadni Balkan

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je bečki Samit o Zapadnom Balkanu ispunio svoju ulogu i pokazao da su vrata EU otvorena za zemlje tog regiona. 

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dačić je istakao da održavanje konferencije u Beču kao i činjenica da je već zakazana naredna u Francuskoj, pokazuje zainteresovanost EU da zadrži pažnju na regionu Zapadnog Balkana.

„Dobro je da je urađeno nekoliko stvari, od određivanja ključne mreže u energetici i saobraćajnoj infrastrukturi do potpisivanja dokumenta o rešavanju biletaralnih pitanja. Najznačajnije je pitanje autoputa koji bi Srbiju povezao sa Albanijom jer bi sa političkog aspekta bilo interesantno da taj projekat bude što pre realizovan“, kazao je ministar.

On je dodao da sledi „borba“ za obezbeđivanje finansijske podrške, potrebne za realizaciju tog projekta.

Dačić je naveo i da je važno da „ovo ne bude jedini dan u godini kada se govori o zajedništvu i o dobrim odnosima na Zapadnom Balkanu“.

Komentarišući izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je rekla da je Srbija ispunila mnoge preduslove za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU ali da ne može precizirati datum njihovog početka, Dačić je kazao da za Srbiju „ta brzina približavanja EU“ nije dovoljna.

„Srbija ne da je blizu otvaranja poglavlja već je ispunila sve obaveze čak i pre dogovora koje smo postigli u Briselu sa predstavnicima Prištine. Sada EU treba da pruži brz i konkretan odgovor kako bi Srbija što pre otvorila prva pregovaračka poglavlja a mislim da to može da se desi do kraja godine“, kazao je Dačić.

Govoreći o odnosu EU prema migrantskoj krizi koja pogađa zemlje Zapadnog Balkana poput Srbije i Makedonije, ministar je ocenio da se može govoriti o „dvostrukim standardima“ Unije jer „niko za sada ne govori šta će biti sa zemljama na tranzitnom delu tih migracija“.

„Ovo više nije migrantska kriza već seoba naroda u kojoj učestvuje više stotina hiljada ljudi, a procenuje se da će ih možda čak biti i nekoliko miliona. To je najveći problem EU i cele Evrope pri čemu niko za sada ne govori šta će biti sa tranzitnim zemljama. I konferencija na tu temu, koja je bila najavljena za septembar, pomerena je za drugu polovinu oktobra“, naveo je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.