U trendu

San: BiH „plodno tlo“ za teroriste, ne sme u EU

Britanski stručnjaci ocenjuju da je Bosna i Hercegovina „plodno tlo“ za teroriste i upozoravaju da će britanska bezbednost biti ugrožena ukoliko se toj zemlji dozvoli da postane članica Evropske unije.

Stručnjaci navode da je BiH, u kojoj živi tri miliona muslimana, napustilo oko 300 ekstremista kako bi se borili na strani džihadista u Siriji i Iraku.

Pored toga, zastava Islamske džave se viori u pojedinim selima, prenosi „San“ i podseća da je BiH podnela zahtev za članstvo u EU.

Ukoliko postane članica Unije, njeni građani bi imali veću slobodu da uđu u Veliku Britaniju što, navodi britanski medij, povećava strah od napada ekstremista.

„San“, naime, tvrdi da je bosansko oružje korišćeno u terorističkim napadima na sedište magazina „Šarli Ebdo“ u Parizu i u napadima na francusku prestonicu u novembru prošle godine, kada je poginulo 130 osoba.

Pristalice izlaska Velike Britanije iz EU tvrde da bi milione funti britanskih poreskih obaveznika bilo dato BiH kako bi se unapredila njena ekonomija, a taj novac bi mogao da dođe u ruke terorista.

Evropska Komisija je već obećala više od 1,37 milijarde evra za naredne tri godine za unapređenje bosanskog saobraćaja.

Lideri BiH traže da ta zemlja dobije status kandidata do sledeće godine kako bi mogla da postane njena članica nakon 2020. godine.

Iako taj potez Velika Britanija i Nemačka, poslanik Torijevca u britanskom parlamentu Piter Bon smatra da EU ne bi trebalo ni da razmatra BiH kao svoju potencijalnu članicu.

„Sa nezaposlenošću mladih od 60 odsto u BiH, najvišom u Evropi, britanski poreski obaveznici moraće da daju milione funti. Jedini način da Britanci mogu da budu sigurni da bosanski teroristi neće dolaziti ovde slobodno, i da naš novac neće biti poslat tamo, je tako što će glasati o izlasku iz EU 23. juna“, naveo je on.

Balkanski stručnjak i bivši savetnik u američkoj bezbednosnoj agenciji Džon Šindler smatra da je BiH „bezbedno utočište za ekstremiste“.

„San“ naglašava da je oko 300 islamskih boraca radikalizovano u BiH što je više po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi.

Među njima je i dvoje svetski najpoznatijih terorista.

U pitanju su Bajro Ikanović, koji je dugo godina upravljao najvećim kampom za obuku Islamske države na severu Sirije, i lider Al Nusra Fronta Nusret Imamović.

Iako je većina bosanskih muslimana umerena, nekoliko hiljada njih su salafisti, sledenici sunitskog tumačenja islama koji su, dodaje britanski medij, uveli severnoafrički i bliskoistočni borci pri dolasku u zemlju u periodu između 1992. i 1995. godine.

Međunarodna krizna grupa je, pre tri godine, upozorila da islamizam i nacionalizam „igraju opasan tango“ u BiH.

Zvaničnici su, nedavno, izbrojali 64. nelegalne muslimanske zajednice osumnjičene za radikalizam.

Lider „Stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva“ Nigel Faradž je rekao da glas o ostanku Velike Britanije u EU nije glas za „status kvo“ već za širenje EU u budućnosti i uključivanje BiH, Turske i drugih u nju.

„Za dobrobit zemlje, moramo napustiti EU i vratiti kontrolu nad našim granicama“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.