U trendu

Sanader danas bez izjava, novinare uputio na advokate

Bivši premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader koji je u sredu posle tri godine izašao iz zatvora, jutros u Zagrebu nije hteo da daje izjave i uputio je novinare na svoje advokate.

„Ako su vam potrebni odgovori, obratite se mojim advokatima“, rekao je Sanader po izlasku iz porodične kuće u Kozarčevoj ulici ispred koje su ga čekale brojne novinarske ekipe.

Nekada najmoćniji hrvatski političar iz kuće je izašao sam i uputio se taksijem u nepoznatom pravcu.

Sanader je juče, bez kaucije i drugih uslova, pušten na slobodu na osnovu odluke Vanraspravnog veća Županijskog suda u Zagrebu.

Odluka Županijskog suda je usledila nakon što je Ustavni sud u sredu saopštio da Sanader izlazi iz zatvora najkasnije do 30. novembra.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je Sanaderu neustavno produžen istražni zatvor kada je krajem septembra ukinuta nepravosnažna osuđujuća presuda u slučaju „Fimi medija“ i slučaj vraćen na ponovljeno suđenje zagrebačkom sudu.

Po izlasku iz zatvora u Zagrebu, bivši premijer je novinarima rekao da se neće baviti politikom i da će se posvetiti slučajevima u kojima je optužen za korupciju.

„Politiku neću komentarisati i njome se više ne bavim, to je završena stvar. Imam nekoliko postupaka koje ću dobiti“, naglasio je Sanader.

Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj „Fimi medija“, koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Njegova odbrana nekoliko puta je vanraspravnom veću Županijskog suda nudila nekretnine u zamenu za kauciju, ali su dosad sve po žalbi tužilaštva odbijene zbog nepotpune dokumentacije ili neodgovarajuće procene vrednosti ponuđenih nekretnina.

Sanader je u slučaju „Fimi medija“ bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima „Hipo banka“ i „Ina-MOL“ i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju „Planinska“ u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar