U trendu

Sanader i ostali se ne osećaju krivim u slučaju Fimi-medija

Bivši premijer i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader i ostali optuženi u slučaju Fimi-medija danas su se na pripremnom ročistu za novo sudjenje izjasnili da se ne osećaju krivim u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

„Na današnjem pripremnom ročištu predstavnica optužbe iznela je razloge optužnice, a svi optuženi su se potom izjasnili da su optužbu razumeli i da se ne smatraju krivim“, rekao je novinarima posle prvog dela pripremnog ročišta portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 24. maja kada bi trebalo da bude poznat i datum glavnog ročišta. Novo sudjenje vodi sudija Irena Kvaternik.

Na prvom sudjenju čije je nepravosnažne osudjujuće presude Vrhovni sud srušio prošle godine, bivši HDZ blagajnik Mladen Barišić i ključni svedok u tom slučaju priznao je da je iz državnih institucija i firmi izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Krivicu je priznala i vlasnica privatne marketinške agencije Fimi-medija preko koje je izvlačen novac Nevenka Jurak i blagajnica HDZ Branka Pavošević.

Sanader je u slučaju Fimi medija bio osudjen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, a HDZ, kao prva stranka osudjena za korupciju, kažnjena je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Na zatvorske kazne od godinu i po do tri osudjeni su uprkos priznanju krivice Barišić, Pavošević i Jurak, dok je portparol HDZ Ratko Maček osudjen na uslovnu kaznu.

Vrhovni sud je prošle godine srušio presudu zagrebačkog suda zbog „teške povrede krivičnog postupka“. Sud je medju ostalim, zaključio da Sanader nije mogao da ispita sve svedoke koje je planirao kao ni ostale optužene koji su priznali optužbe.

Ustavni sud prošle godine je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima „Hypo banka“ i „Ina-MOL“ i vratio ih na ponovno sudjenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Očekuje se i izricanje presude u slučaju „Planinska“ u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije. Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka negira krivicu u svim slučajevima, tvrdeći da je žrtva političkog progona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.