U trendu

Sarajevo prihvata sporazum o saradnji u evrointegracijama

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Sarajevu da je prihvaćen njen predlog da Srbija i BiH potpišu sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Gojković je rekla da je Srbija otvorena i za sporazume o saradnji u drugim oblastima.

„Najvažnija oblast saradnje jeste ispunjenje zajedničkog spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU“, rekla je Gojković posle sastanka sa rukovodstvom parlamenta BiH.

Ona je BiH čestitala na parafiranju adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na kandidaturi za članstvo u EU.

„Smatramo da je BiH jedan od ključnih partnera Srbije, jer kad se u Evropi razgovara o političkoj stabilnosti Evrope i zapadnog Balkana uvijek se kaže da to najviše zavisi od odnosa Srbije i BiH“, istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, na današnjem sastanku izražena je spremnost obe strane da sva otvorena pitanja izmedju BiH i Srbije budu rešavana na obostrani interes.

Gojković je kazala i da je danas u Sarajevu razgovarano i o mogućnostima bolje ekonomske saradnje.

Ona je dodala da očekuje da će rukovodstvo parlamenta BiH na njen poziv posetiti Srbiju posle oktobarskih lokalnih izbora u BiH.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da je na sastanku razgovarano o budućnosti, potrebi saradnje i produbljivanju odnosa u ekonomiji.

Bosić smatra da novim politikama ranije konflikte treba postaviti na mesto gde neće biti smetnja za saradnju.

Prema njegovim rečima, treba unaprediti saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, korupcije i kriminala.

Bosić je istakao de je ovo prva poseta BiH jednog predsednika Skupštine Srbije u poslednjih deset godina, dodavši da je uveren da će se odnosi dva parlamenta od sada održavati u kontinuitetu i da će „odražavati otopljavanje odnosa i izlazak iz začaranog kruga prošlosti“.

Predsedavajući Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je da je nedopustivo da prodje deset godina izmedju dve posete predsednika parlamenta Srbije BiH.

On je ocenio  da parlamenti treba da budu generator nekih novih odnosa, koji bi trebalo da uslede u narednom periodu, ističući da veruje da će Srbija i BiH na planu evropskih integracija sigurno naći zajednički jezik i ostvariti saradnju.

„Čuli smo da je BiH jedan od najvažnijih partnera Srbije i nas to raduje i na neki način otvara nove mogućnosti saradnje. Ono što je zajdnička nit i Srbije i BiH jeste naš evropski put“, istakao je Softić.

On smatra da će vreme u kojem je Gojković posetila BiH doprineti stabilizaciji prilika i otvoriti nove mogućnosti saradnje.

Gojković je danas u Sarajevu razgovarala i sa sa predsedavajućim Predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem koji je ocenio da „odnosi dve dve države idu u pozitivnom smeru i da mogu biti unapredjeni“ kao i sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar