U trendu

Sinđelić otkrio imena svih učesnika planiranog napada?

Dvojica organizatora kriminalne grupe koja je pripremala terorističke napade Aleksandar Sinđelić i Bratislav Dikić saslušavani su odvojeno prethodna dva dana, a podgorička Pobjeda piše da je Sinđelić istražiteljima otkrio imena svih osoba iz Crne Gore i Srbije koje su u to bile uključene.

Istražitelji terete Sinđelića i Dikića da su sa 13 osoba imali do detalja razrađenu šemu sa jasnim ulogama i zadacima kako da krenu u izazivanje nereda i „osvajanje“ crnogorskih institucija nakon što se 16. oktobra zatvore biračka mjesta, a pristalice opozicije okupe ispred zgrade parlamenta, kako je bilo najavljeno.

Pozivajući se na više izvora, ovaj podgorički dnevnik piše da je Dikić u utorak saslušan u Tužilaštvu, a Sinđelić juče u istražnom zatvoru u Spužu.

Saslušanje nekadašnjeg pripadnika srpskih vojnih i paravojnih formacija i bivšeg zatvorenika iz Niša Aleksandra Sinđelića trajalo je nekoliko sati, posle čega je tužilac otišao iz zatvora sa, kako se tvrdi, potpunijim dokazima.

Sinđelić je ispitivan i dan ranije, što potvrđuje njegovu spremnost na saradnju sa Tužilaštvom, a time i mogućnost o sporazumnom priznanju krivice.

Pobjeda navodi da je u višesatnim razgovorima u sobi Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Sinđelić pred tužiocem „do tančina“ ispričao kako su tekle pripreme, po čijem nalogu je angažovan i koliko je ljudi vrbovao da bude u kriminalnoj organizaciji koja je trebalo trajno da destabilizuje Crnu Goru.

Nije se zaustavio samo na tome nego je, navodi Pobjeda, otkrio i detalje oko nabavke oružja, kontakata sa ruskim nacionalistima, koji su bili organizatori operacije.

Sinđelić se, pred istražiteljima, izjasnio i o kontaktima koje je imao sa Dikićem i ostalim članovima kriminalne grupe.

Imajući u vidu koliko je puta Sinđelić dao iskaz tužiocu, očito je on karika koja će istražiteljima biti od posebnog značaja za optužnicu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović nekoliko puta je saslušao i bivšeg šefa Žandarmerije Bratislava Dikića o vezama sa osobama koje se terete da su bile članovi njegove i Sinđelićeve organizacije.

Osim Dikića i Sinđelića, u pritvoru su i Kristina Hristić (39) iz Paraćina, Branka Milić (61) iz Novog Sada, Milan Dušić (59) zvani Paki ili Pacov i Dragan Maksić, zvani Maksa, (50) iz Beograda, Srboljub Đorđević (52) iz Grocke, Aleksandar Čurović (33), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34), Siniša Cetković (37), Dejan Stanojević zvani Gorila (42), Miloš Aćimović (26), Ivica Matić (36) i Perica Andrić (39), svi iz Šapca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.