U trendu

Sinđelić sa Rusima ratovao u Ukrajini?

Aleksandra Sinđelića, koji se nalazi u spuškom zatvoru u Podgorici zbog sumnje da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je u izbornoj noći planirala terorističke napade i hapšenje premijera Mila Đukanovića, traže ukrajinski bezbednosni organi zbog njegovog navodnog učešća u ratu u Donbasu, pišu podgoričke Vijesti.

Ovaj podgorički dnevnik piše, naime, da se na sajtu ukrajinskog Centra za istraživanje zločina protiv nacionalne bezbednosti, mira, bezbednosti i međunarodnog prava nalaze podaci Sinđelića (fotografije sa ratišta u Ukrajni, njegovi komentari sa društvenih mreža), koji navodno dokazuju njegovo učešće u tamošnjem ratu.

Sinđelić je u spuškom zatvoru zbog sumnje da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je planirala da ubija građane Crne Gore i uhapsi premijera Mila Đukanovića, podseća list.

Iako se špekulisalo da je Beograđanina Aleksandra Sinđelića crnogorska policija uhapsila u Beogradu i prebacila ga tajno do supškog zatvora, njegov advokat je juče izjavio da se on samoinicijativno prijavio crnogorskim vlastima.

Vijesti konstatuju da nije jasno zašto je on to učinio, ni šta se tačno dešava u tom predmetu, s obzirom na veoma šture informacije iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Sudeći po navodima na sajtu ukrajinskog centra, Ukrajinci terete Sinđelića da je ratovao na strani proruskih snaga i među najtraženijim je osobama u toj zemlji.

Inače, Sinđeliću je, kako su preneli crnogorski mediji, određen pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo Crne Gore nije se zvanično oglasilo povodom hapšenja, odnosno predaje Sinđelića.

Premet Sinđelić se, podseća list, vodi pod oznakom tajnosti pa nije moguće doći do bilo kakvih informacija zbog toga jer bi one mogle da utiču na postupak, a predstavljale bi i kršenje propisa.

Na taj način izbegli su da odgovore da li su sa Sinđelićem postigli dogovor da u tom predmetu bude svedok saradnik, odnosno zaštićeni svedok.

Sagovornik Vijesti ranije je rekao da se Sinđelić najverovatnije dogovorio sa crnogorskim tužilaštvom da se preda i „priznanjem pojača dokaze tužilaštva“.

Sinđelić i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, sumnjiče se da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe uhapšene tokom predizborne noći u Podgorici.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale za stvaranje kriminalne organizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.