U trendu

Sipa nije dobila zvaničnu odluku o prekidu saradnje

Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) saopštila je da nije dobila nikakvu zvaničnu odluku Vlade Republike Srpske da prekida sve odnose sa tom policijskom agencijom, zbog toga što su pripadnici Sipe danas u Novom Gradu uhapsili pet Srba za ratne zločine i pretresli prostorije policijske stanice i opštine.

„Naglašavamo da je Sipa u konkretnom slučaju postupala u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i po naredbi nadležnog tužilaštva, te bi svako komentarisanje političkih odluka odredjenih institucija bilo neprofesionalno i izvan naših nadležnosti“, saopšteno je iz Sipe.

Vlada Republike Srpske odlučila je danas da prekine saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Sipom, smatrajući da je današnje delovanje Sipe u opštini Novi Grad, po nalogu Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH, predstavljalo „grubo kršenje medjupolicijske saradnje“.

Vlada RS tvrdi da je Sud BiH „iskazao nepoverenje“ u policiju RS, navodeći u naredbi bojazan da bi predmeti istrage mogli biti „uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP RS traže dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju“.

Vlada RS je Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Sipu, označila „neustavnim institucijama“, ističući da zbog današnjeg postupka ovih institucija prekida sve odnose s njima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.