U trendu

Situacija s požarima na Pelješcu bolja

Situacija s požarima na poluostrvu Pelješac bolja je nego prethodnih dana, ali se očekuje da bude proglašeno stanje elementarne nepogode.

Lokalni mediji javljaju da će se požar gasiti danima budući da je požarna fronta duga oko 30 kilometara. Od izbijanja požara u ponedeljak izgorelo je oko 3500 hektara. Stotine vatrogasaca je na terenu i kuće su odbranjene.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio je da će najverovatnije u ponedeljak proglasiti elementarnu nepogodu za požarom pogođene opštine Orebić, Janjina i Ston na Pelješcu i opštinu Smokvica na ostrvu Korčuli. Još se procenjuje šteta uzrokovana velikim požarima.

Požar kod Smokvice na Korčuli vatrogasci su posle sedam dana borbe stavili pod kontroli. Prema podacima Državne službe za zaštitu i spašavanje (DUZS) , požarom je zahvaćeno oko 850 hektara borove šume, makije i niskog rastinja.

Požar na području Plominske gore u Istri, u kojem je izgorelo oko 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog rastinja, ugašen je, a vatrogasci se još bore s požarom između Kršana i Kožljaka. Tamo su jutros stigla i tri kanadera.
Ugašena je i većina požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a DUZS je saopštila da je još u toku gašenje požara kod uvale Konjska na Braču.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.