U trendu

Skandalozni tvit: Novinar želi da se puca na izbeglice

Slovenački novinar i publicista Sebastjan Erlah izazvao je skanadal nakon što je u raspravi na Tviteru, u kojoj se pojavio predlog da se u državu puste samo migranti hrišćanske vere, odgovorio da bi on bio „još radikalniji“ i da bi na migrante koji se približe granici trebalo pucati, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost.

„Bog će već znati koji su njegovi“, napisao je Erlah i izazvao sveopšte zgražavanje i osudu kada su poruku sa društvene mreže preneli lokalni mediji.

Zbog širenja mržnje i netolerancije prema izbeglicama biće mu oduzeta nagrada koju je pre dve godine dobio za angažman u promociji demokratskih i evropskih vrednosti na kojima je utemeljena Slovenija, a preti mu i isključenje iz Slovenčke demokratske stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Tridesettrogodišnji Erlah diplomirani je teolog i stalni saradnik lista „Časnik“, bliskog verski orijentisanoj omladini, prenosi Hina i dodaje da pokušaje da se izbeglice koji bi mogli doći u Sloveniju dele prema verskom kriterijumu početkom sedmice oštro osudio i ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore.

Slovenačka demokratska stranka, čiji je Erlah član, potvrdila je da je pokrenula postupak njegovog isključenja, na što se može žaliti u roku od dve sedmice.

Erlah je, pak, na svom blogu, bez izvinjenja za skandal koji je izazvao, za inicijativu da bude isključen iz stranke optužio novo rukovodstvo stranačkog ogranka u gradiću Tržič, gde živi, navodeći da se radi o frakciji koja bi htela da smeni Janšu i omalovaži sve ono što je tokom 20 godina pozitivno napravio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.