U trendu

Skoplje: Protest migranata zašivanjem usana

Zbog odluke makedonskih vlasti da ne propušta ekonomske migrante više njih iz Irana, Kurdistana i Pakistana je zašilo sebi usta iglom i koncem čime žele da poruče da ne odustaju od svojih namera da otputuju u neku od zemalja EU, javila je makedonska TV Telma.

Najpre Slovenija, potom Makedonija, a onda i Srbija i Hrvatska su prošle sedmice odlučile da ne propuštaju ekonomske migrante dajući prenodst onima sa ratom zahvaćenih područja.

Više izbegličkih porodica, pretežno sa decom i ženama se vratilo u Atinu, ali pristižu nove, javlja ta TV.

Deo ekonomskih migranata, pak, blokiranih na grčko-makedonskoj granici skinulo se do pasa u znak protesta zbog odbijanja makedonskih vlasti da ih prime u zemlju.

Na ničijoj zemlji između Makedonije i Grčke blokirano je oko 1.300 lica.

Deo migranata odbija i humanitarnu pomoć koja im se nudi – hranu, ćebad i vodu. Oni povremeno skandiraju „Nismo teroristi“ i „Želimo slobodu“.

Inače, makedonski mediji su objavili da je tokom jučerašnjeg dana u Makedoniju ušlo ukupno 5.797 migranata što je rekord tokom proteklih meseci, kada je preko 2.000 migranata ulazilo iz Grčke u Makedoniju.

U periodu od 19. juna do noćas u ponoć izdato je 276.306 potvrda od čega 57.822 za decu u pratnji roditlja, kao i još 14.758 za decu koja putuju bez roditeljske pratnje.

U Odelenju za azil juče je podneto pet novih zahteva državljana Avganistana, tako da od 19. juna ima ukupno 75 zahteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.