U trendu

Skupština Crne Gore danas bira novu Vladu

Mandatar za formiranje nove crnogorske vlade Duško Marković predložiće danas Skupštini sastav i program vlade, nakon sto je njegova Demokratska partija socijalista sa strankama manjina i Socijaldemokratijom dogovorila raspodelu vlasti.

DPS, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska gradjanska inicijativa, koalicija „Albanci odlučno“ i Liberalna partija (LP) potpisale su u nedjelju Sporazuma o koalicionoj saradnji, čiji sadržaj za sada nije objavljen. 

Marković je kandidat za premijera posle odluke lidera DPS-a i dugogodišnjeg premijera Mila Djukanovića se ne kandiduje za sedmi mandat na čelu izvršne vlasti iako je prevodio listu te partije na parlamentarnim izborima 16. oktobra.

Vlada Duška Markovića imaće tri potpredsednika i 19 ministarstava, tri više nego u prethodnoj vladi. 

Manjinskim partijama i Socijaldemokratiji, koje su na parlamentarnim izborima osvojile ukupno šest mandata, u novoj je vladi pripalo sedam resora, objavili su ranije mediji.

DPS je na izborima osvojila 36 od ukupno 81 mandata, što nije bilo dovoljno da sama formira vlast.

Opozicija sa njenih 39 poslanika bojkotuje rad Skupštine i ne priznaje rezultate izbora za koje smatra da nisu slobodni, jer je noć uoči izlaska na birališta uhapšena grupa osumnjičena za pokušaj terorizma što je, po mišljenju opozicije, uticalo na ishod izbora. 

Sednica Skupstine zakazana je za 13 sati. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.