U trendu

Skupstina Crne Gore ukinula imunitet trojici poslanika opozicije

Skupština Crne Gore ukinula je večeras imunitet trojici poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF), a to je učinila na zahtev tužilaštva koje ih sumnjiči da su tokom protesta pozivali na nasilnu promenu ustava, odnosno za napad na službeno lice.

Imunitet je ukinut funkcionerima Fronta Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću.

Za skidanje imuniteta poslanicima Fronta glasali su poslanici vladajućih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), kao i takodje opozicione Pozitivne Crne Gore.

Tužilaštvo Mandića i Radunovića sumnjiči da su tokom protesta 24. oktobra u Podgorici pozivali na promenu ustavnog poretka, dok je Knežević osumnjičen za napad na policajca.

Protesti 24. oktobra završeni su neredima, kada je deo demonstranata porušio zaštitnu ogradu ispred zgrade skupštine u Podgorici i krenuo ka parlamentu, a policija reagovala suzavcem.

DF mesecima protestuje i bojkotuje rad skupštine.

Skupština je večeras usvojila budžet za narednu godinu vredan 2,12 milijardi evra, kao i ugovore o zakupu atraktivnih turističkih hotela i lokacija, Kraljičine plaže i ostrva Lastavica s tvrdjavom „Mamula“.

Parlament je letos odbio da glasa za vladine predloge o produžetku i davanju u zakup ovih atraktivnih turističkih lokacija, jer je procenio da su oni na štetu države.

Većinu vladinim ugovorima, protiv kojih je i manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija (SDP), obezbedile su opoziciona Pozitivna Crna Gora i Socijaldemokrate Crne Gore.

Grčkom Adriatik propertizu (Adriatic Properties) produžen je zakup sa 30 na 42 godine, dok je cena zakupnine smanjena za 30 odsto, što je smanjenje za 150.000 evra godišnje.

Ostrvo Lastavica sa tvrđavom „Mamula“ iz austrougarskog perioda dato je u zakup švajcarskom Oracskomu na 49 godina. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.