U trendu

Skupština Makedonije omogućila delimično povlačenje abolicije

Sobranje Makedonije usvojilo je danas izmenu Zakona o pomilovanju, kojima se predsednik Republike Djordje Ivanov obavezuje da poništi rešenja o aboliciji političara koji to zatraže.

Ta izmene su po hitnom postupku predložili i izglasali poslanici vladajuće koalicije VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i DUI Alija Ahmetija, dok poslanici opozicionih SDSM Zorana Zaeva i DPA Menduha Tačija nisu prisustvovali sednici parlamenta, jer smatraju da je to rešenje loše i da poništavanje abolicije ne sme da bude selektivno.

Makedonska opozicija,  SAD I EU smatraju da je neophodno celovitio povlačenje abolicije, a ne pojedinačno, kako je predvidjeno izmenom zakona.

Funkcioner američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji je danas Skoplju izjavio da je celovito povlačenje abolicije, a ne pojedinačno, jedini način da se popravi šteta naneta kredibilitetu Makedonije, i da se omogući njen izlazak iz političke krize.

„Ako lideri samo delimično, selektivno povuku pomilovanja, to će doprineti još jačem osećaju nekažnjivosti u zemlji, i odsustvu odgovornosti“, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, koji  se juče i danas sastao s liderima četiri najveće makedonske stranke – potpisnice Dogovora iz Pržina.

Lider najveće opozicione stranke SDSM, Zoran Zaev danas je ponovio da abolicija političara mora da bude povučena u celini i da zakon mora da važi jednako za sve. „Ne može povlačenje abolicije da se sprovodi po izjavama onih kojih su je se odrekli ili po volju predsednika Ivanova“, rekao je Zaev, ocenivši i da su izmene neustavne.

Zahtev predsedniku da poništi njihovi aboliciju, do danas je podnelo 12 od 56 aboliranih političara.

Odluka Ivanova od 12. aprila da abilora 56 političara izazivala je oštre reakcije opozicije i medjunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje,  a dovela je i do višednevnih protesta u gradovima Makedonije.

Ivanov je abolirao političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Medju njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Učesnici antivladinih protesta, nazvanih „Šarena revolucija“ smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s premijerom Nikolom Gruevskim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.