U trendu

Slaveći Oluju Hrvatska slavi proterivanje Srba

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije ocenila je danas da Hrvatska, slaveći akciju „Oluja“, zapravo slavi rat i proterivanje gradjana srpske nacionalnosti sa svoje teritorije.

„Dvadeset jednu godinu od akcije ‘Oluja’ u kojoj je ubijeno više od 1.200 srpskih civila, od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, službena Hrvatska nije u stanju da odvoji dobro od zla i zločince od onih koji to nisu. Osnažena oslobadjajućim, sramnim presudama hrvatskim generalima, koje je za počinjene zločine u ‘Oluji’ doneo Haški tribunal, Hrvatska slavi pobedu koja to nije i slavi rat i proterivanje gradjana srpske nacionalnosti sa svoje teritorije“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

U okviru akcije „Oluja“, koja se dogodila pre 21 godinu u Hrvatskoj, ubijen je veliki broj srpskih civila dok je više od 200.000 proterano.

Koordinacija srpskih udrženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije je navela da je Hrvatska za te zločine pravosnažno osudila samo jedno lice, što „jasno govori da nije u stanju i ne namerava ozbiljno suditi za ove i sve druge ratne zločine počinjene nad Srbima“.

„Dok god se službena Hrvatska jasno ne ogradi od zločina počinjenih u akciji ‘Oluja’ i etničkog čišćenja Srba u toj akciji, ta akcija ima zločinački karakter i daje za pravo svima koji tvrde da je 1991. godina, za Srbe u Hrvatskoj samo nastavak 1941. godine“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar