U trendu

Slobodan Gavrić optužen na Kosovu za terorizam

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je podiglo optužnicu za pripremu terorističkog akta protiv Slobodana Gavrića, službenika Ministarstva poljoprivrede Srbije koji je u decembru 2014. uhapšen u Prištini sa oko 12 kilograma eksploziva.

Prema optužnici, optuženi S.G. je u cilju da ozbiljno zaplaši građane i da destabilizuje i uništi najznačajnije političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture Kosova pripremao izvršenje krivičnog dela terorizma.

„Okrivljeni S.G. se tokom decembra 2014. godine u Beogradu snabdeo sa dvadeset pet komada eksploziva u ukupnoj težini od 12,219 kilograma, koje su sadržale snažan eksploziv ‘Pentaeritritol Tetranitrat’ (PETN), u kombinaciji sa fragmentima metala, koji povečavaju uništavajuću jačinu i izazivaju velike ljudske žrtve i materijalnu štetu, a koje je zatim svojim vozilom 25. decembra transportovao iz Beograda do Prištine, kada je u naselju Dragodan zaustavljen od Policije Kosova i posle kontrole u gepeku njegovog vozila je pronađen eksploziv“, piše u optužnici.

Na ovoj način optuženi S.G. je izvršio krivično delo „priprema terorističkih dela ili dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, iz člana 144. paragraf 3. a u vezi sa članom 135. tačka 1. i 1.9. Krivičnog zakonika Republike Kosovo“.

Kosovske vlasti sumnjale su da je Gavrić želeo da digne u vazduh katoličku katedralu u Prištini 26. decembra prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar